Main menu

header

730 6 1de Adina Mandiuc şi Carmen Bădulescu

Vremea schimbătoare este cel mai mare dușman al unui sistem imunitar oricum slăbit după o iarnă lungă și o primăvară capricioasă. Acum e momentul să-i dați o mână de ajutor, iar aromoterapia reprezintă o metodă la îndemâna oricui. Uleiurile esențiale au efect antibacterian, antiviral, antiinfecțios și stimulant, deci sunt alegerea perfectă pentru a proteja organismul împotriva afecțiunilor de sezon.

Eucalyptus radiata Ajută tractul urinar

730 6 2Bactericid, antiviral și imunostimulator, uleiul estențial de eucalyptus radiata este foarte bine tolerat de toate categoriile de vârstă. Pentru că este delicat și nu este iritant, această varietate de eucalipt este recomandată și copiilor. Are aromă camforată, puternică și se recomandă pentru infecțiile sinusurilor, bronșită, infecția tractului urinar și probleme respiratorii. Atenție, femeile însărcinate în mai puțin de trei luni, dar și bebelușii mai mici de 3 luni nu ar trebuie să folosească acest ulei.

Lămâia Curăță ficatul

Un antiseptic foarte bun, uleiul esențial de lămâie împiedică proliferarea organismelor patogene. De asemenea, ajută la curățarea ficatului, datorită acțiunii detoxifiante, și energizează organismul. Este recoman- dat în tratamentul infecțiilor virale și bacteriene, dar și în cazurile de oboseală generală, des întâlnite primăvara. Atenție, este interzis femeilor însărcinate și bebelușilor mai mici de 3 luni! Pentru uz intern, este recomandat să cereți mai întâi sfatul medicului.

Ravintsara Adio, infecții virale!

730 6 3Cu acțiune antiinfecțioasă și antivirală, uleiul esențial de ravintsara ajută organismul să lupte eficient împotriva infecțiilor virale. Ravintsara, sau camforul de Madagascar, întărește și stimulează sistemul imunitar. Este ușor de aplicat, bine tolerat de piele și cu acțiune imediată. Aduce beneficii aparatului respirator și sistemului nervos. Uleiul esențial de ravintsara nu este recomandat femeilor însărcinate în mai puțin de trei luni și bebelușilor mai mici de 3 luni.

Arborele de ceai Stimulează funcționarea globulelor albe

Uleiul esențial de arbore de ceai este obținut prin distilarea frunzelor de Melaleuca alternifolia. Arborele de ceai, originar din Australia, este apreciat încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile lui terapeutice. Populația aborigenă din Australia folosea frunzele zdrobite pentru a trata rănile deschise. Chiar dacă are o puternică acțiune dezinfectantă, uleiul esențial de arbore de ceai nu înțeapă la aplicare. Ideal pentru a dezinfecta rănile ușoare, în tratamentul acneei și al herpesului, uleiul de arbore de ceai ajută și la eliminarea infecțiilor bacteriene pe care organismul nu a reușit să le combată și întărește sistemul imunitar. Dacă nu puteți scăpa de senzația de nas înfundat, e suficient să respirați printr-o batistă pe care ați turnat câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai. Și acest tip de ulei esențial este contraindicat femeilor însărcinate în mai puțin de trei luni și bebelușilor mai mici de 3 luni.

Cimbrul Cel mai puternic antiseptic!

730 6 5Uleiul esențial de cimbru se numără printre cele mai puternice antiseptice. Dintre componentele volatile ale uleiului de cimbru, camfenul și alfa-pinenul au proprietăți antibacteriene și ajută la întărirea sistemului imunitar, protejând mucoasele și sistemul respirator împotriva infecțiilor potențiale. Atenție, sub această formă, cimbrul este indicat numai adulților și copiilor mai mari de 6 ani!

Masaţi încheietura mâinilor, pieptul şi spatele

Pentru masaj, amestecul trebuie să conțină cel mult 5% uleiuri esențiale. De exemplu, un ulei de masaj pe bază de ravintsara poate conține 62 de picături de ravintsara și 50 ml ulei de migdale dulci. Aplicați o picătură din acest amestec pe încheietura mâinilor sau sub nas, înainte de a ieși din casă. De asemenea, vă puteți masa încheieturile, pieptul și spatele în fiecare dimineață și seară, ca să vă protejați căile respiratorii. Este important să verificați, de fiecare dată când folosiți un ulei esențial nou, dacă este potrivit pentru dumneavoastră și dacă nu aveți reacții adverse. Dacă aveți îndoieli, cel mai bine ar fi să cereți sfatul farmacistului sau al unui medic!

Se difuzează în aer, se consumă în amestecuri sau se aplică prin masaj

Uleiurile esențiale se pot folosi fie intern, pe un cub de zahăr sau amestecate într-o linguriță cu miere, fie extern, difuzate în aer sau prin masaj. Pentru difuzarea în aer, puteți folosi un difuzor electric sau cu ultrasunete. Fie că le folosiți singure sau în amestec, aveți grijă să nu depășiți 15 picături pentru o suprafață de 40 mp. Se recomandă difuzarea uleiurilor esențiale dimineața și seara, înainte de a pleca la serviciu sau la întoarcere, dar nu mai mult de 30 de minute. Pentru uzul intern, procedați în felul următor: picurați o picătură de ulei esențial pe un cub de zahăr sau într-o linguriță cu miere și consumați dimineața și seara, în timpul mesei. Puteți face o cură de o săptămână și să repetați, dacă este nevoie, după trei săptămâni. Atenție, nu depășiți niciodată șase picături pe zi! Femeile însărcinate sau care alăptează, precum și copiii mai mici de 6 ani nu trebuie să consume uleiurile esențiale.