Main menu

header

731 9 4de Sorin Dumitrescu şi Adrian Barna

Simptomele alergiilor respiratorii, printre care se numără secreţiile nazale apoase, mâncărimea nasului, înroşirea ochilor, furnicături, strănuturi, eczeme, sunt neplăcute şi reprezintă un pericol pentru viaţa persoanei în cauză. Din fericire, există mai multe ceaiuri pe bază de plante care pot preveni alergiile şi simptomele alergice, având proprietăţi vindecătoare. Anumite plante necesită doar apă fiartă şi câteva ore de somn pentru a acţiona eficient împotriva alergiilor.

Ceaiul verde

Chiar dacă ceaiul verde conţine cofeină şi taninuri, are, de asemenea, antioxidanţi care luptă cu alergiile şi cu inflamaţiile, fiind benefic în caz de lăcrimare a ochilor, strănut, tuse. Quercitina, un antioxidant puternic, blochează producţia de histamină. Indicat ar fi să consumaţi două căni cu ceai verde pe zi, fără lapte şi fără zahăr, iar dacă vreţi să-l îndulciţi, utilizaţi mierea.

De ghimbir

Ghimbirul are un miros pregnant şi un gust iute, este benefic în cazul alergiilor pielii, însă reduce şi simptome precum tusea, durerile de cap, inflamaţia. Combate afecţiunile respiratorii şi curăţă plămânii. Este indicat să pasaţi ghimbirul înainte de a-l utiliza, turnaţi apă fiartă peste el, lăsaţi-l la macerat 10-15 minute, după care strecuraţi-l şi consumaţi maximum două căni pe zi.

De urzică

Ceaiul de urzică ameliorează congestia nazală şi strănutul, mâncărimile ochilor, durerile de cap. Reduce inflamaţiile din organism şi ameliorează sinusurile umflate. La 1/4 litru de apă se utilizează o linguriţă cu urzici uscate pentru infuzie, însă nu se fierb, ci doar se opăresc.

Rooibos (ceaiul roşu)

Această plantă originară din Africa de Sud este utilizată în tratarea alergiilor, fiind bogată în antioxidanţi. Conţine vitamine şi minerale precum fier, calciu, potasiu, zinc, magneziu etc. Ceaiul roşu contribuie la ameliorarea simptomelor asociate alergiilor, rinitei alergice, astmului, eczemelor, calmează mâncărimile cutanate etc. Se consumă două sau trei căni pe zi.

De măceşe

731 9 5Măceşele conţin vitamina C, care protejează împotriva alergiilor şi infecţiilor. În plus, măceşele controlează producţia de histamine ce reprezintă un ajutor de încredere în cazul simptomelor alergice. Utilizaţi măceşe deshidratate pentru a face ceai. Turnaţi apă fiartă şi lăsaţi la infuzat timp de 15 minute. Se beau trei căni pe zi.

De muşeţel

731 9 6Ceaiul de muşeţel este un antihistaminic natural. Este utilizat adesea în tratamentul alergiilor datorită capacităţii sale de a reduce inflamaţiile în timp ce relaxează organismul. Inhalaţiile cu ceai de muşeţel sunt, de asemenea, indicate. Puteţi adăuga şi câteva picături de ulei de eucalipt. Se beau două căni pe zi, dimineaţa şi seara.