Main menu

header

735 7 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Margaretele sunt cunoscute de toată lumea ca plante ornamentale, dar aceste flori minunate, cu simbolistică regală, au proprietăţi terapeutice semnificative.

Ameliorează acneea și inflamațiile

Florile de margarete au proprietăţi antiseptice, coagulante, analgezice şi antiinflamatoare, fiind un bun remediu împotriva răcelilor. Se pot folosi sub formă de ceai, pentru combaterea efectelor nocive ale afecţiunilor pulmonare. Infuzia de prepară din două lingurițe cu plantă uscată şi mărunţită la 200 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat trei-patru ore, după care se strecoară. Se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, înainte de masă, timp de două săptămâni. Margaretele sunt eficiente în cazul bolilor de piele - răni, tăieturi, acnee, inflamaţii, riduri, escare etc. Planta se foloseşte sub formă de comprese cu frunze crude aplicate pe suprafaţa afectată. Se poate utiliza şi următorul remediu: se ia un bucheţel cu flori de margarete, se mărunţeşte, se freacă cu o lingură de lemn, într-un recipient din lemn, până ce se obţine o pastă, apoi se adaugă cinci linguri cu ulei de măsline şi se amestecă până la omogenizarea completă. Compoziţia obţinută se introduce la frigider, iar după câteva ore se pot unge zonele afectate, lăsând să acţioneze aproximativ trei ore, după care se clăteşte cu apă caldă sau infuzie de muşeţel, gălbenele sau pelin.

Tratează țesuturile deteriorate

Uleiul se obţine prin macerarea florilor de margarete în ulei vegetal şi îmbină foarte bine proprietăţile benefice cu o metodă de aplicare comodă şi eficientă. Acest ulei este renumit pentru tonifierea pielii de pe întregul corp, calmarea inflamaţiilor, creşterea fermităţii pielii. Conţinutul ridicat de vitamina E şi antioxidanţi face acest ulei foarte bun pentru tratarea ţesuturilor deteriorate. Uleiul de margarete stimulează circulația, aspect foarte util pentru atenuarea durerilor provocate de statul prea mult în picioare, ajută în cazul venelor dilatate şi al celor sparte, atât la nivelul aspectului, cât şi la cel al senzaţiei de picioare grele.

Aplicat prin masaj, uleiul de margarete are efect în cazul crampelor și febrei musculare, precum şi al durerilor provocate de artrită