Main menu

header

735 7 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Macul californian este mult mai mult decât o plantă ornamentală care decorează fastuos orice spațiu natural. Ocrotită prin lege, această floare reprezintă și un aliat natural al sănătății omului.

Adjuvant împotriva anxietății

Macul californian este o plantă medicinală folosită de mii de ani. Potrivit tradiției, dar și cercetărilor moderne, preparatele pe bază de plantă au efecte seda- tive, analgezice, de relaxare a spasmelor musculare şi de stimulare a transpiraţiei. Planta conține un număr apreciabil de compuși benefici, printre care alcaloizi, substanţe amare, flavonoide. Extractul alcoolic de mac californian a fost utilizat încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea pentru acţiunea sa de a calma durerea şi de a produce un somn liniștit, fără ca administrarea să genereze efecte secundare. Macul californian este, înainte de toate, un bun sedativ. În scopuri fitoterapeutice se recoltează planta întreagă, în floare, şi se utilizează sub formă de infuzie împotriva stărilor tensionate nervoase, a anxietăţii, insomniei, precum şi pentru a trata eficient și natural durerile de dinţi. Potrivit literaturii de specialitate, efectul plantei asupra sistemului nervos central nu este unul narco- tic, iar acțiunea macului californian este una blândă. Ceaiul se prepară din două linguriţe cu plantă uscată la 250 ml apă fiartă. Se lasă zece minute la infuzat, apoi se consumă câte o ceaşcă, cu o oră înainte de somn.

Rezolvă incontinența urinară

Macul californian este o plantă foarte apreciată ca alternativă naturală la stările nervoase ale omului modern, generate de stres și de stilul de viață haotic. Atunci când intervin hiperexcitabilitatea nervoasă sau pierderea controlului asupra propriilor reacții, se poate administra decoct din mac californian, preparat din cinci linguriţe cu plantă uscată la 500 ml apă rece. Se fierbe puțin, după care se lasă 15 minute la infuzat. De asemenea, planta este recunoscută pentru calitățile sale diuretice, fiind recomandată în tulburări hepatobiliare și incontinență urinară.

PONT. Stabilirea dozei de mac californian optimă pentru fiecare persoană se face de specialist și depinde de factori precum vârsta, starea generală de sănătate şi existenţa unor condiţii medicale.