Main menu

header

737 8 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Numeroase cercetări dovedesc că roşiile reprezintă un remediu excelent pentru multe afecțiuni și o modalitate de a păstra sănătatea, cu precădere sucul acestei legume-vedetă a verii fiind chiar mai valoros decât roşia proaspătă, întrucât antioxidanţii prețioși pe care îi conține devin mai uşor de asimilat.

Reduce colesterolul „rău”

Roşiile transformate în suc sunt un leac de renume împotriva unui mare număr de afecțiuni. Sucul de roşii abundă în vitamine, iar la capitolul minerale, aceste legume sunt în top: conţin fier, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, sodiu, mangan şi crom. Această compoziţie bioactivă, în special licopenul, susţine sistemul imunitar şi combate radicalii liberi mult mai mult decât alți antioxidanți. De asemenea, sucul de roșii este redutabil în lupta împotriva cancerului. Prin licopenul amintit, acest suc protejează celulele corpului și previne tumorile, în special pe cele de sân, colon, prostată, plămâni, ovare, piele sau pancreas. Grație prezenței vitaminelor și mineralelor, sucul de roşii este creditat cu proprietatea de a stabiliza şi de a aduce la un nivel optim glicemia. De asemenea, poate preveni obezitatea prin capacitatea de a accelera metabolizarea carbohidraţilor şi de a creşte ritmul de ardere a grăsimilor. De altfel, consumul de suc de roșii este renumit pentru detoxificarea organismului, precum și pentru că poate reduce colesterolul „rău”, una dintre principalele cauze de mortalitate pe segmentul afecțiunilor cardiovasculare.

Previne anemia

Sucul de roșii este un cocteil de compuși cu efecte benefice care pot susține organismul pe perioada de recuperare postoperatorie, prevenind infecţiile şi anemia. Se recomandă cure cu un pahar cu suc de roşii proaspăt zilnic, cel puţin două săptămâni. Totodată, sucul de roşii conţine nutrienţi benefici pentru sistemul osos, protejând scheletul și prevenind osteoporoza. De asemenea, specialiștii notează faptul că un consum regulat de suc de roșii este indicat pentru reglarea tensiunii arteriale.

Luptă cu constipaţia

Problemele de natură digestivă se tratează natural cu suc de roşii. Acesta este plin de fibre și stimulează tranzitul intestinal, prevenind şi remediind constipaţia. Sucul de roşii se poate folosi ca atare, în cure, sau ca dressing la salate. Cura cu suc de roşii dă rezultate remarcabile în procesul de pierdere a kilogramelor în plus, conferind rapid senzaţia de saţietate. O cură cu suc de roșii duce la ameliorarea semnificativă a inflamațiilor care provoacă suferințele celor care au reumatism sau gută. Se bea câte un pahar cu suc de roșii de trei ori pe zi, înaintea meselor. Iar în infecții urinare și renale se consumă 200 ml suc de roșii combinat cu apă plată, în timpul mesei. În perioada caldă, sucul de roșii proaspăt hidratează și răcorește.

Atenție! Sucul de roşii nu este recomandat celor care suferă de boli gastroduodenale, cum ar fi ulcerul, din cauza acidității tomatelor.

Preparare şi cură

Ingrediente: 3 roşii, 1 linguriţă cu zeamă proaspătă de lămâie, 1 praf de sare, 1 praf de busuioc.

Mod de preparare: se spală roşiile, se taie în bucăţi mici, îndepărtându-se cotoarele şi apoi se pun într-un blender, alături de praful de sare şi busuioc. Se toarnă sucul în pahar şi se adăugă zeama de lămâie. Se poate consuma perioade lungi, de preferat înainte de masa de prânz.