Main menu

header

737 8 2de Adelina Marin şi Daniel Alexandrescu

Despre spirulină s-au scris pagini nenumărate, însă mai puțin cunoscut este faptul că în forma sa naturală reprezintă un supliment dietetic pentru sportivi, întrucât ajută la creșterea și menținerea masei musculare. Tonifiantă, remineralizantă și plină de vitamine, este suplimentul alimentar ideal în timpul antrenamentelor, cât și pentru recuperarea după exerciții. Alga de apă dulce reprezintă un adevărat concentrat de substanţe nutritive pe care organismul le absoarbe ușor: proteine, aminoacizi esenţiali, minerale (fier, zinc, magneziu, seleniu), vitamine (printre care cele din complexul B, E şi A), acizi graşi Omega 6.

Menține forma mușchilor

Spirulina conține proteine de calitate în proporție de 60%-70%, printre care cei opt aminoacizi esențiali (inclusiv BCAA) pe care corpul nu poate să îi sintetizeze. Acești aminoacizi sunt necesari pentru reînnoirea mușchilor. Vitamina A este prezentă, de asemenea. Pe lângă binecunoscutul rol în viziunea de noapte (folositoare activităților nocturne, precum cursele de motociclete sau șofatul), răspunde și de reînnoirea celulelor și țesuturilor. Așadar, aminoacizii și vitamina A acționează la construirea și menținerea masei musculare, la fel și pentru buna recuperare musculară.

Asigură o bună oxigenare

Grupul B de vitamine este bine reprezentat și este implicat în metabolismul carbohidraților, prin permiterea stocării de glucoză în formă de glicogen ca sursă de energie pentru mușchi. Conținutul grupului B de vitamine în spirulină este: vitamina B1 - 3,4-5 mg, vitamina B2 - 3-4,5 mg, vitamina PP - 13 mg, vitamina B5 - 0,45-2,5 mg, vitamina B6 - 0,5-0,8 mg, vitamina B9 - 50 mg. Spirulina conține aproximativ 55 mg fier. Acesta este un constituent esențial pentru hemoglobina sau proteina esențială pentru transportul oxigenului în sânge. Când sângele trece prin plămâni, oxigenul este lipit de fier în hemoglobină și așa transportat către mușchi. Însă fierul din spirulină nu este hematinic și este mai puțin absorbit decât fierul provenit din origine animală.

Are proprietăți antioxidante

Spirulina are un pigment albastru - ficocianina - care este atribuit cu proprietăți antioxidante. Vitaminele A și E sunt, de asemenea, antioxidanți naturali. Acestea combat formarea radicalilor liberi. În timpul exercițiului fizic, mușchii consumă mai mult oxigen decât în mod normal. Acest lucru duce la oxidarea unor molecule care apoi devin toxice corpului. În 100 g spirulină se găsesc între 5 şi 19 mg vitamina E. 100 g spirulină conțin aproximativ 130 mg calciu, 300 mg magneziu și 450 mg sodiu. Aceste minerale sunt implicate în contracția musculară; deficiențele pot cauza crampe, leziuni musculare tendinoase și performanța slabă a organismului.

Spirulina pregăteşte corpul pentru efort şi îl ajută la oxigenare, de la celule până la masa musculară

ATENŢIE! Doza zilnică recomandată este de 5 g Doza zilnică recomandată este de 5 g (1 linguriță), amestecată cu 100 ml apă sau pentru un gust mai plăcut adăugată în iaurt, o dată pe zi, de preferat după masă. Produsul nu trebuie utilizat de persoanele care sunt alergice la oricare dintre componentele sale.