Main menu

header

741 9 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Cunoscut și sub denumirea de gherghinar, păducelul este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea a peste 50 de afecțiuni, la loc de cinste situându-se cele nervoase și cardiace. Iată care sunt virtuțile vindecătoare ale acestei minunate plante.

Supranumit şi „laptele bătrânilor”

Specialiştii francezi numesc preparatele din păducel „laptele bătrânilor”, ca o aluzie la florile albe ale plantei şi la proprietăţile tămăduitoare excepţionale constatate la persoanele vârstnice, cu inima şubrezită. De aceea, bătrânii francezi beau zilnic cel puţin o infuzie de păducel, convinşi că le prelungeşte viaţa cu minimum zece ani. Infuzia de păducel se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 300 ml apă clocotită. Lăsați 10-15 minute la temperatura camerei, apoi strecurați. Se consumă trei căni cu preparat pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. În angină pectorală se recomandă o linguriţă cu tinctură de păducel dizolvată în jumătate de pahar cu apă, de trei ori pe zi, în paralel cu tratamentul prescris de medic.

Rezultate foarte bune în aritmie

Fitoterapeuții recomandă păducelul și împotriva hipertensiunii, în acest caz administrându-se o linguriță cu tinctură de patru ori pe zi. Eficiența tratamentului crește dacă se ia în același timp și o jumătate de linguriţă cu tinctură de iarbă de talpa-gâştei. Persoanele cu aritmie cardiacă se vor vindeca dacă vor consuma dimineața și seara o cană cu ceai de păducel îndulcit cu miere de salcâm sau de tei. Tratamentul se face timp de șase luni, perioadă în care nu se vor consuma alcool, cafea și condimente picante. Pentru a scăpa de varice, se bea zilnic un litru de ceai de păducel, în care s-a pus la macerat vreme de o oră coaja (cu tot cu partea albă) unei lămâi. Cura ţine minimum cinci luni. În tratarea enterocolitelor, a enteritei și a leucoreei se folosește decoct de păducel. Modul de preparare este următorul: 100 de fructe zdrobite se lasă la macerat în 250 ml apă rece timp de 12 ore. Ulterior, se fierbe timp de cinci minute, apoi se lasă la infuzat încă zece minute. Se strecoară și se consumă două căni pe zi.