Main menu

header

741 6 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Suferiți de dureri, dar v-ați săturat să apelați la medicamente cu diverse efecte adverse? Natura vă este de mare ajutor cu cele mai bune analgezice, care vă vor reda bucuria de a trăi sănătoși.

Ghimbirul, „medicament” împotriva apariției infecțiilor digestive

Printre plantele oferite de natură utilizate din Antichitate pentru a veni de hac artritei se numără și ghimbirul, datorită efectului său antiinflamator și analgezic. În plus, cercetătorii au descoperit că ghimbirul conține gingerol, o substanță care are rolul de a preveni producerea hormonilor care creează senzația de durere. Și tot ghimbirul este cel care ameliorează durerile de stomac, dar și greața provocată de indigestii și de mișcare. Nu în ultimul rând, ghimbirul este un excelent stimulent al sistemului imunitar, iar consumul frecvent al acestuia ajută la prevenirea infecțiilor pulmonare și digestive. Ghimbirul poate fi folosit crud sau sub formă de ceai. Pentru a obține ceaiul de ghimbir, aveți nevoie de o bucată de rădăcină de aproximativ trei centimetri, două căni cu apă plată, o lingură cu miere sau sirop de arțar și, opţional, o linguriță cu rozmarin uscat. Se taie rădăcina de ghimbir în felii subțiri și se pune la fiert în apă (alături de rozmarin, dacă optați și pentru acesta). Aduceți la punctul de fierbere, faceți focul mic și lăsați până când preparatul are o culoare închisă. Se amestecă cu miere sau cu sirop de arțar.

Usturoiul, bun în migrene, sinuzită și nevralgii

O altă plantă cu remarcabile virtuți terapeutice este usturoiul, despre care oamenii de știință spun că are proprietăţi care distrug bacteriile ce provoacă durerea. Cunoscut ca unul dintre cele mai bune antibiotice naturale, usturoiul are și capacitatea de a reduce durerile puternice de cap, migrenele, sinuzita, nevralgiile, dar și durerile dentare, grație capsaicinei conținute, care neutralizează durerea. Pentru a beneficia de puterea sa, usturoiul se recomandă a fi administrat crud, pentru că atunci se eliberează alicina, principalul său component. Când aveți dureri puternice de gât, zdrobiți un cățel de usturoi, diluați în jumătate de cană cu apă și consumați amestecul. Pentru efect maxim, tratamentul se face de două ori pe zi. În cazul durerilor puternice de dinți, așezați un cățel de usturoi curățat în zona cu probleme și lăsați să acționeze câteva minute. Persoanelor care consumă usturoi crud în fiecare dimineață li se vor întări dinții și nu vor mai fi sensibili la rece sau la dulce. La rândul său, ardeiul iute conține o cantitate semnificativă de capsaicină, care este responsabilă de efectul analgezic pentru organism. De asemenea, un studiu medical a arătat că ardeiul iute poate reduce durerea cauzată de migrene, dacă este aplicat local pe canalele nazale. Tot ardeiul iute este indicat pentru durerile musculare din zona umerilor, braţelor şi a coloanei vertebrale, pentru tratarea artritelor, reumatismului, nevralgiilor, lumbago și a sciaticei. Pentru uzul extern, se folosește tinctură de ardei iute care se prepară astfel: 20 g ardei se lasă la macerat timp de zece zile în 100 ml alcool. Cu acest preparat se fac frecții pe zonele dureroase. De asemenea, se poate îmbiba o fașă în tinctură, care se aplică pe locul dureros, apoi se pune un bandaj.

Ananasul reduce hematoamele apărute după operaţii

741 6 2Condiment folosit în întreaga lume, cuișoarele sunt și un excelent analgezic natural, reușind să amelioreze durerile severe de cap și de dinți. Aceste beneficii se datorează conținutului lor semnificativ de eugenol, un component activ al cuișoarelor, cu proprietăți anestezice și antibacteriene, esențiale pentru reducerea durerilor. În cazul în care suferiți de dureri mari de dinți, folosiți ulei de cuișoare, care anesteziază atât dintele cu probleme, cât și gingiile. De asemenea, cuișoarele au proprietăți antibacteriene care pot ajuta ca infecțiile de dinți să nu se răspândească. În ceea ce privește ananasul, acesta conține o enzimă numită bromelină, responsabilă cu reducerea durerii, a inflamației și a hematoamelor care pot apărea în urma unei intervenții chirurgicale, a efortului fizic în exces sau loviturilor.

Gheara-diavolului scade inflamația la nivelul coloanei vertebrale

În ciuda numelui său respingător, care provine de la forma fructului său oval, încapsulat în coaja lemnoasă, gheara-diavolului are excelente proprietăți analgezice, antiinflamatoare și antioxidante, fiind utilizată mai ales în tratamentul cronic al durerilor articulare. Studiile au demonstrat că tratamentul intern cu gheara-diavolului ajută la eliminarea durerilor și a inflamațiilor la nivelul coloanei vertebrale. În tratamentul cazurilor minore de reumatism şi de dureri articulare se recomandă infuzia (o linguriță cu plantă la 200 ml apă clocotită), din care se consumă o cană de trei ori pe zi. Pentru a calma durerile puternice de stomac și a stimula digestia, se recomandă macerat la rece de obligeană. Preparatul se obține din două-trei lingurițe cu rădăcini uscate, lăsate la macerat timp de 12 ore în 500 ml apă rece. A doua zi se încălzește ușor și se consumă 1/2 pahar cu preparat, cu 20 de minute înainte de mesele principale. Ca pansament gastric, se folosește un vârf de cuțit cu pulbere de obligeană, de două-trei ori pe zi, înainte de mese. Atenție! Preparatul este contraindicat femeilor însărcinate.

PONT. Spălăturile auriculare cu infuzie de urzică (o lingură cu flori la 250 ml apă clocotită) scade inflamația urechii.

Uleiul de cuişoare ameliorează durerile severe de cap şi de dinţi

Ceaiul de muşeţel calmează disconfortul menstrual

Calmant folosit de pe vremea lui Hipocrate, mușețelul este renumit pentru efectele sale analgezice și calmante, putând scădea febra și reduce în intensitate durerile de cap, de stomac, de dinți, migrenele și artrita reumatoidă. De asemenea, ceaiul de mușețel crește nivelul de glicină, ceea ce ajută la calmarea spasmelor musculare. Pentru calmarea inflamaţiilor pleoapelor şi a ochilor iritaţi se face o infuzie din trei linguri cu flori de muşeţel la 300 ml apă. După 10-15 minute, se strecoară lichidul şi se adaugă un sfert de linguriță cu acid boric. Preparatul se aplică pe zonele cu probleme. Doamnele pot scăpa ușor de durerile menstruale apelând tot la ajutorul infuziei de mușețel. Aceasta se prepară din două linguriţe cu flori uscate de plantă, puse într-o cană cu apă clocotită. Amestecul se lasă cinci minute la infuzat, apoi se consumă. Pentru o eficienţă mai mare, este bine să începeţi să beţi o astfel de infuzie cu câteva zile înainte de apariţia ciclului menstrual. În perioada menstruaţiei, consumați două căni pe zi.