Main menu

header

742 7 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Plantă medicinală plină de fenoli cu proprietăţi antibiotice, antiinflamatoare şi imunostimulatoare, ciocul-berzei are multiple întrebuințări interne și externe.

Echilibrează ciclul menstrual

Potrivit specialiștilor și studiilor, ciocul-berzei conține uleiuri eterice, tanin, substanţe amare şi radium. Planta este creditată cu capacitatea de a combate radicalii liberi şi ar ajuta în unele cazuri de cancer, precum cel urinar, de prostată, de intestin, de col uterin, de sân, de piele sau bucal. De asemenea, este o plantă medicinală foarte indicată în bolile femeiești, unde acționează împotriva dezechilibrelor ciclului menstrual. S-a constatat că în praful de ciocul-berzei se conservă cel mai bine calităţile plantei. Această pulbere se face cu ajutorul râşniţei de cafea. Sunt recomandate una-două linguriţe, de trei ori pe zi, în special în afecţiunile mai grave.

Efecte remarcabile în cazuri de stres

O cură cu ceai de ciocul-berzei, plantă care aproape nu are contraindicații, poate fi de folos şi celor care suferă de diabet, întrucât reglează glicemia, după cum susţin specialiştii. Totodată, ciocul-berzei poate fi administrat cu efecte remarcabile în cazuri de stres, anxietate, oboseală accentuată, stări nervoase negative, precum și pentru îmbunătățirea circulației sangvine. Se poate consuma sub formă de ceai, preparat din una-două linguriţe cu plantă uscată la 250 ml apă fiartă. Se lasă zece minute la infuzat, apoi se strecoară. Se pot bea două-trei căni pe zi, neîndulcit, cu înghițituri rare.

Gargară pentru gingiile inflamate

Ciocul-berzei are numeroase întrebuințări externe. Astfel, tamponarea ochilor iritaţi cu un pansament îmbibat cu ceai din această plantă are efecte benefice pentru zona respectivă, atenuând umflăturile și grăbind vindecarea. Aceste efecte sunt valabile și în cazuri de erupţii cutanate, ulceraţii şi fistule. De asemenea, grație calităților sale de antiinflamator, ceaiul de ciocul-berzei poate fi utilizat, sub formă de gargară, în cazul gingiilor inflamate. Magazinele cu profil naturist pun la dispoziția pacienților tinctură de plantă, precum și comprimate cu ciocul-berzei.

PONT. Infuzia de ciocul-berzei se poate administra în cazuri de icter, junghiuri abdominale sau febră.