Main menu

header

742 7 3de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Prazul este o legumă plină de calități. De la cele afrodisiace folosite de vechii egipteni până la proprietățile antioxidante, aroma și gustul deosebite sunt dublate de virtuți curative dintre cele mai apreciate.

„Cavaler” împotriva cancerului

Prazul s-a cultivat din cele mai vechi timpuri și a rămas până în zilele noastre foarte apreciat nu doar pentru gustul deosebit, ci și pentru beneficiile pe care le aduce sănătății. Leguma se poate utiliza atât în stare crudă, cât şi gătită, consumându-se frunzele şi partea albă. Una dintre cele mai recente descoperiri ale oamenilor de știință susține că prazul negătit termic, consumat doar cu ulei de măsline extravirgin, are efect anticancerigen. De asemenea, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Klagenfurt, din Austria, un consum sporit de frunze verzi de praz timp de 100 de zile creşte eficacitatea metabolismului proteic hepatic cu 60%-70%. Ca urmare, prazul este recomandat în astenii fizice şi nervoase, în dezechilibre nervoase, ca și împotriva sclerozării unor ţesuturi.

Agent antiparazitar și antimicrobian

Literatura de specialitate menționează în dreptul prazului calitatea de a se comporta ca o aspirină naturală. În acest fel, contribuie la prevenţia formării de trombi în artere şi vene, ce stau la baza apariţiei infarctului de miocard sau a trombozei venoase periferice, micșorând și tensiunea arterială. De altfel, numeroase cercetări moderne atestă faptul că prazul este un remediu naturist extrem de eficace pentru bolile cardiovasculare. De asemenea, scade colesterolul, este antiparazitar şi are un efect antimicrobian similar cu cel al cepei. O rețetă cu praz pentru scăderea colesterolului se prepară astfel: se taie fin două tulpini de praz bine spălate, se pun la macerat zece zile într-un litru de vin alb, apoi se strecoară. Se bea în fiecare zi un păhărel, după masa de dimineaţă.

Combate alergiile

Prazul are un bogat conţinut în acid folic, poate elimina acidul uric - fiind, așadar, foarte indicat în tratarea gutei - şi reprezintă un remediu redutabil în combaterea insuficienţei renale cronice. Împotriva afecțiunilor renale se poate recurge la un tratament preparat dintr-o tulpină de praz mărunţit care se fierbe într-un litru de apă timp de zece minute. Se beau până la trei căni pe zi, pe parcursul a maximum trei luni, neîndulcit. De asemenea, antioxidanţii şi compuşii cu sulf din praz au efect antiinflamator, aducând o serie întreagă de beneficii în cazul unor boli precum ateroscleroza, diabetul zaharat, alergiile, obezitatea, afecțiuni ale colonului.

Sub formă de comprese, prazul poate fi folosit extern, împotriva inflamaţiilor pielii

Tartă de praz

742 7 4Ingrediente: 12 fire de praz, 4 cartofi, 2 ouă, 60 g brânză semidegresată, 150 ml lapte semidegresat, frunze de mentă, nucșoară, sare, piper.

Mod de preparare: prazul se curăță, se taie bucăţi de aproximativ trei centimetri, care se fierb în apă cinci minute. Cartofii se fierb şi se taie în felii de grosime medie. Separat, se amestecă ouăle împreună cu o parte din brânză, lapte şi condimente. Într-o tavă rotundă se pun cartofii, iar peste ei se adaugă bucăţile de praz, sosul de ou și restul de lapte. Se introduce tava în cuptor şi se lasă la copt aproximativ zece minute, până când se coagulează sosul de ou. La final, se presară restul de brânză şi frunzele de mentă.