Main menu

header

743 9 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Rădăcina de brusture a fost considerată de-a lungul multor secole un remediu foarte important. Chiar dacă odată cu evoluţia medicinei planta a intrat în planul doi al atenției, brusturele continuă să fie foarte apreciat.

Are acţiune sudorifică şi depurativă

Rădăcinile de brusture sunt considerate adevărate delicatese în Japonia. De altfel, și frunzele şi seminţele brusturelui, bogate în inulină (substanţa care ajută la întărirea sistemului imunitar), ulei volatil, vitamine din complexul B, taninuri, mucilagii, sunt de mare folos sănătății. De asemenea, planta conţine cantităţi impresionante de fibre, care asigură un bun tranzit intestinal și curăță sistemul digestiv de toxine. Proprietăţile curative ale brusturelui sunt extrem de diverse și de extinse. Planta are acţiune antimicrobiană, antiinflamatoare, sudorifică, depurativă, hipoglicemiantă, hepatoprotectoare şi antioxidantă. În aceste condiții, brusturele este recomandat în combaterea diabetului, întrucât substanţele active ce se regăsesc în plantă reglează nivelul glicemiei din sânge. Ceaiurile din brusture, preparate din o linguriță cu brusture uscat la 250 ml apă clocotită, ameliorează semnificativ simptomele neplăcute provocate de această boală.

Atenuează suferinţele provocate de luxații

Brusturele este renumit pentru capacitatea de a atenua inflamaţiile şi pentru efectul calmant. Întrucât este un antiinflamator natural, poate fi utilizat pentru alungarea durerilor provocate de reumatism, luxaţii, entorse, înţepături de insecte, artrită sau gută. În astfel de situaţii, sunt recomandate infuziile din rădăcină de brusture sau compresele locale cu ceai. De asemenea, potrivit unor studii recente, brusturele oferă rezistență organismului la acţiunea mutagenă a radiaţiilor solare. De aceea, experții din Japonia au dezvoltat tratamente ce au ca substanţă activă pulberea de brusture, pentru a împiedica dezvoltarea celulelor cancerigene la nivel cutanat. În același timp, brusturele poate fi un excelent adjuvant în infecţii urinare şi afecțiuni renale. Substanţele cu efect antibiotic care se găsesc din plin în organele acestei plante ajută corpul să lupte împotriva infecţiilor bacteriene.

Deși în general nu există contraindicații pentru folosirea preparatelor pe bază de brusture, seminţele plantei nu sunt recomandate femeilor însărcinate, întrucât pot genera contracţii uterine

Remediu contra mătreţii

Brusturele este un remediu eficace pentru o seamă de afecțiuni externe dintre cele mai frecvente. Astfel, substanţa responsabilă cu efectele benefice asupra pielii este arctiozida, care este un antimicrobian puternic - acţionează similar penicilinei. Planta se poate folosi sub formă de comprese cu ceai aplicate local, cataplasme sau băi cu aburi de infuzie de brusture, care curăță și purifică pielea acneică și combate eczemele. Totodată, brusturele este un excelent remediu împotriva mătreții, fiind, în paralel, și un bun tratament pentru podoaba capilară. Acţionează asupra scalpului şi lasă părul strălucitor și cu aspect sănătos. După spălare, se recomandă clătirea cu ceai din rădăcină şi frunze de brusture, preparat din două lingurițe cu plantă la o cană cu apă clocotită.