Main menu

header

743 8 2de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Medicina tradițională a ținut preparatele pe bază de ferigă la mare cinste din cele mai vechi timpuri. Și nu întâmplător. Această plantă atât de ornamentală este, în același timp, un redutabil vindecător.

Elimină viermii intestinali

Experții Universității din York, Marea Britanie, au studiat în detaliu rămășițe umane care au evidențiat faptul că preparatele pe bază de ferigă erau un tratament obișnuit încă din secolul al X-lea. „Am descoperit pe dinții scheletului celulele unei specii de ferigă. Știam din documente că această plantă a fost folosită de vindecători, medici și chirurgi în toată Europa, secole la rând, dar este pentru prima dată când arhivele sunt susținute de dovezi arheologice care atestă faptul că strămoșii noștri știau cum să prepare feriga în așa fel încât să obțină rezultatele pe care le scontau”, explică specialista Elena Fiorin. Mai precis, este vorba despre o infuzie lichidă care se obținea din turnarea de apă fierbinte peste frunzele de ferigă și care era folosită împotriva problemelor gastrice. Și astăzi, pentru eliminarea viermilor intestinali poate fi utilizată feriga, preparată astfel: o linguriţă cu pulbere de rizom de plantă se amestecă bine cu miere. Se include apoi în 16 capsule. Cu o zi înainte de începerea tratamentului, nu se consumă lapte. A doua zi, se iau toate capsulele la interval de trei minute, una după alta. Apoi se administrează un purgativ. Dacă paraziții nu au fost eliminați, după o săptămână se repetă tratamentul.

Pansament pentru plăgi

Feriga este un excelent tratament împotriva inflamațiilor cauzate de reumatism și de gută. Se poate administra sub formă de decoct, care se obține prin fierberea rizomului de plantă timp 20 de minute, într-un litru de apă, după care se trece prin sită. Se adaugă în apa de baie sau se frecţionează cu decoctul de ferigă articulaţiile dureroase. Tot extern, pentru vindecarea plăgilor, se face un ceai din zece grame rizom de ferigă, fiert timp de zece minute într-un litru de apă. Se fac spălături locale, până la vindecare. De asemenea, pentru tratarea picioarelor obosite şi inflamate, un rizom proaspăt de ferigă se fierbe într-un litru de oţet, după care se trece prin sită. Se aplică sub formă de comprese reci cu preparatul obţinut.

ATENŢIE! Extractul de rădăcină sau rădăcina pulbere de ferigă poate fi adăugată în unguentele pentru masajul membrelor copiilor cu rahitism.