Main menu

header

743 8 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Celebra zicală „Un măr pe zi ține doctorul la distanță” este tot mai valabilă pe măsură ce experții și medicina modernă descoperă noi valențe de excepție în dreptul acestui fruct atât de popular.

90 de milioane de bacterii se află în miez și în semințe

Experții de la Universitatea de Tehnologie din Graz, Austria, au pus în evidență, printr-un studiu recent, faptul că un singur măr conține circa 100 milioane de bacterii, dintre care majoritatea benefice pentru echilibrul florei intestinale. „90 milioane de bacterii se află în cotorul mărului, așadar cei care nu consumă miezul și semințele mărului aduc organismului doar mica diferență”, explică specialisul Gabriele Berg. De asemenea, potrivit experților, varietatea de bacterii din grupele considerate cele mai sănătoase se găsește în proporție mai mare la merele organice.

Ameliorează afecțiunile glandei tiroide

Seminţele de mere sunt renumite pentru conţinutul lor de iod, de aceea pot fi utilizate cu succes în tratamentul afecţiunilor glandei tiroide. Se servesc cinci seminţe de mere pe zi. Ele se pot consuma şi uscate, sub formă de pulbere. Se aleg, se pun la uscat, se macină şi se administrează zilnic câte un vârf de cuţit. Merele ajută, totodată, în tratamentul varicelor. Se fierb cinci mere proaspete (în prealabil tăiate felii) în 1,5 litri de apă, se îndulceşte conținutul cu puţin zahăr, pentru a se obţine un compot, şi se beau două căni pe zi.

Rol important în prevenirea bolii Parkinson

Merele au un conținut ridicat de fitochimicale naturale care acționează ca antioxidanți puternici. Acești compuși neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi care deteriorează celulele sănătoase și cresc riscul de insuficiență cardiacă și cancer. În plus, fibrele solubile din coaja merelor reduc absorbția colesterolului și ajută la reglarea digestiei. Iar datorită conținutului ridicat de potasiu, merele sunt un diuretic natural, combat retenția de apă și multe probleme asociate acesteia. De asemenea, studiile au pus în evidență faptul că sucul de mere poate fi o modalitate eficientă de reducere a riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer. Totodată, merele joacă un rol important și în prevenirea bolii Parkinson.

Scade riscul de diabet

Fibrele solubile din mere ajută la scăderea glicemiei pacienților predispuși la diabet de tip II. Potrivit experților, un singur măr pe zi poate reduce acest risc cu până la 20%. În același timp, consumul de mere previne acumularea de colesterol și reduce în mod semnificativ riscul de a dezvolta calculi biliari și de instalare a unor afecțiuni legate de colesterol, cum sunt cele arteriale. Demn de menționat este și aportul consumului de mere la detoxificarea organismului, prin reechilibrarea funcției ficatului. Acest efect este valabil și în cazul consumului de suc de mere.

Rezolvă răgușeala persistentă

Merele ajută în tratamentul răcelilor şi infecţiilor, datorită substanţelor active pe care le conţin. Dacă se consumă coapte, au efect benefic în tratamentul tusei. Și frunzele de mere sunt un bun remediu pentru anumite afecţiuni. De exemplu, infuzia din frunze de măr este de folos în tratamentul răcelii şi al răguşelii persistente. Infuzia se prepară astfel: se pune o linguriţă cu frunze la o cană cu apă clocotită şi se lasă să infuzeze zece minute, apoi se strecoară şi se bea. În plus, merele stimulează producția de salivă, ajutând la reducerea numărului bacteriilor care cauzează apariția cariilor.

În cosmetică, dermatologii recomandă merele în masaj, în tratamentul acneei, al ridurilor timpurii şi pentru îmbunătăţirea aspectului tenului