Main menu

header

743 6 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

În funcție de cauzele care o produc, o durere de ureche variază ca intensitate de la ușoară până la junghi sau durere pulsatilă și poate dispărea brusc sau poate progresa încet. Durerea de ureche poate fi însoțită de durere facială, oboseală, durere în gât, febră, cefalee, tuse, dureri musculare, scăderea auzului, senzație de mâncărime, dureri maxilare sau cervicale, păcănituri sau clicuri în timpul masticației. Iată excepționalele remedii cu care natura vă ajută în astfel de situații neplăcute.

Sucul de ceapă are rol de calmant

Printre remediile recomandate pentru a atenua durerile de urechi se numără sucurile de ceapă și usturoi. Se strivesc câțiva căţei de usturoi, iar sucul rezultat se va picura în ureche cu ajutorul unei pipete. Nu numai că va calma durerea, dar va ajuta şi la vindecare, întrucât usturoiul este un antibiotic natural. Şi sucul de la o ceapă zdrobită, aplicat pe o bucăţică de vată ce va fi introdusă în ureche, calmează, de asemenea, durerile. În cazul în care vă confruntați cu otită, este indicat să dați pe răzătoare rădăcină de hrean, apoi să amestecați cu apă caldă. Umeziți un tampon mic de vată cu acest preparat, apoi introduceți în ureche. La fel de util pentru aceeași afecțiune este și sucul de ceapă, amestecat cu puțin ulei de in. Se folosește la fel ca în cazul rădăcinii de hrean. O metodă naturală, extrem de utilă pentru urechile cu probleme este tinctura de propolis. În acest caz, se recomandă să puneți o picătură de tinctură de propolis în fiecare ureche, de două ori pe zi, timp de zece zile. Pentru a reduce inflamația urechii, folosiți ceaiul de urzică. Faceţi infuzie dintr-o lingură cu flori la 250 ml apă clocotită, lăsați la infuzat cinci-șapte minute, apoi strecurați. Se administrează patru căni pe zi. Pentru efect maxim, folosiți infuzia de urzică și pentru a face spălături auriculare.

Durerile trec cu pastă din frunze proaspete de busuioc

743 6 2Pentru a calma disconfortul și a stopa, totodată, secrețiile urechii, fitoterapeuții recomandă sucul de lămâie. Tot ce trebuie să faceți este să puneți o picătură de suc de lămâie în fiecare ureche, în fiecare seară. Tratamentul se face până la dispariţia completă a problemei. De asemenea, salvator poate fi şi uleiul de măsline. Încălziți o linguriță cu ulei de măsline și, folosind o pipetă, picurați în urechea bolnavă trei picături, de două ori pe zi. Eficientă este și pasta de busuioc. Ca să scăpați de neplăcutele dureri de ureche, striviți câteva frunze proaspete de busuioc, până obţineţi o pastă. Produsul se încălzește și se masează interiorul urechii cu o parte din acesta. Veți uita de pulsațiile din ureche folosind o plantă cu proprietăți anestezice, dezinfectante și antiinflamatorii: mușețelul. Se prepară o infuzie de mușețel dintr-o lingură cu flori la o cană cu apă clocotită și, ulterior, se consumă trei căni pe zi. Atenție! Pregătiți infuzia cu puțin timp înainte de a fi consumată, pentru a nu pierde nimic din proprietățile sale. De asemenea, florile de mușețel se încălzesc într-un săculeț, deasupra unei băi de aburi și se aplică pe ureche de trei ori pe zi, câte zece minute.

Folosiți decoct de cimbru!

743 6 3O plantă cu efecte vindecătoare pentru durerile de urechi este și mușcata. Pentru a vă fi de ajutor, luați o frunză de mușcată și împăturiți până ce va ajunge la dimensiunea potrivită pentru a fi introdusă în ureche. Aveți mare grijă să nu împingeți în interiorul urechii! Frunza de mușcată se păstrează în jur de două ore, iar durerea va ceda. Un remediu care vă va fi de un real ajutor îl reprezintă și frunzele de dafin. Luați patru-cinci frunze de dafin, tăiați cât de mărunt puteți și fierbeți în 100 ml apă până dă în clocot. Ulterior, lăsați la infuzat pentru zece minute. În urechea care vă doare turnați trei picături călduțe. Tot pentru a scăpa de durerile de urechi puteți folosi și ceai de cimbru uscat. Modul de preparare este următorul: se fierb două linguri cu cimbru cu 200 ml apă, timp de un sfert de oră, se lasă puțin la răcit, apoi lichidul se strecoară. Puneți două-trei picături din decoctul călduţ în urechea bolnavă şi lăsaţi timp de câteva secunde, apoi scurgeți lichidul pe un tampon de vată ţinut în dreptul urechii.

Picurați puțin ulei de migdale călduț

În cazul în care aveți dureri de urechi sau pur și simplu simțiți că acestea s-au inflamat, apelați la frunzele uscate de mentă. Într-un litru de ulei de floarea-soarelui puneți 100 g frunze uscate de mentă și lăsați să se macereze timp de trei săptămâni. Folosiți câteva picături, pe care le picurați în ureche. Extrem de eficient în ameliorarea durerilor de urechi este și uleiul de migdale. Încălziți puțin ulei de migdale și picurați în urechea cu probleme, de câteva ori pe zi. Nu în ultimul rând, puteți încălzi 200 ml zeamă de varză acră. În acest preparat înmuiați un tifon, apoi țineți în dreptul urechii bolnave, timp de o oră. Veți constata cum încet, dar sigur durerea se va calma.

PONT. Compresele calde cu mălai sunt eficiente împotriva durerilor de urechi.

Evitați introducerea oricărui obiect în ureche, pentru că există riscul ca timpanul să fie străpuns

Uleiul de măsline „scoate“ dopurile de ceară

743 6 4Durerile de ureche, dar și țiuiturile și chiar pierderea auzului nu sunt produse întotdeauna de răceli, ci vă puteți confrunta cu această problemă și dacă ați făcut un dop de ceară. În acest caz, durerea apare când încercați să vă curățați urechile, iar ceara este împinsă în canalul auditiv. Pentru a vă curăța urechile de ceară, puteți folosi uleiul de măsline. Turnați câteva picături în fiecare ureche, apoi stați culcat cu urechea în sus, timp de un sfert de oră. Ulterior, întoarceți capul ca uleiul să se poată scurge pe un tifon. Pentru a curăța urechile, introduceți cu o seringă puțină apă călduță. Atenție! Nu apăsați puternic pe seringă! În cazul durerilor de urechi recurente, urmați o dietă fără produse lactate, reducând astfel mucozitățile. Sucul de ananas trebuie consumat de copii, iar adulților li se recomandă condimente decongestionante, precum scorțișoara, ghimbirul, chili și muștarul. Dacă simptomele persistă și o durere de ureche asociază cu febră mare, amețeală și slăbiciunea musculaturii faciale, apelați urgent la ajutorul specialiștilor. În plus, dacă sim- țiți că timpanul ar putea fi fisurat, nu puneți în ureche niciun fel de lichid. În general, timpanul fisurat este însoțit de o scurgere de lichid din ureche.