Main menu

header

744 7 1de Simona Lazăr şi Eduard Popa

Frunzele de mur, proaspete sau uscate, sunt recunoscute pentru efectele pe care le au asupra sănătății, datorită substanțelor astringente și cu proprietăți antiseptice și antibacteriene pe care le conțin. De la probleme digestive la afecțiuni renale până la răceli și dureri în gât, toate își află leacul în banala frunză de mur.

De folos în afecțiunile renale

Deși este o problemă digestivă, diareea are cauze multiple, de la anxietate la accident vascular cerebral. Totuși, cea mai frecventă dintre cauzele apariției acestei stări de disconfort o constituie intoxicația alimentară. Pentru a regla tranzitul intestinal, puteți prepara o infuzie de frunze de mur, astfel: puneți 1,5 g frunze uscate într-o cană și turnați deasupra apă clocotită; filtrați, apoi beți ceaiul de plante. Recomandarea este să beți câte o cană cu infuzie de trei ori pe zi, înainte de micul dejun și între mesele principale. Datorită conținutului mare de tanin, flavonoizi, acizi organici și vitamina C, frunzele de mur sunt recomandate și în terapia altor boli, între care se află și cele renale. De data aceasta, planta uscată (3 lingurițe) trebuie să o amestecați cu alte câteva plante: frunze de mesteacăn și frunze de fragi (câte 2 lingurițe din fiecare) și semințe de in (1 linguriță). Turnați deasupra un litru de apă clocotită, acoperiți și lăsați la infuzat pentru patru ore. Se bea de patru ori pe zi (între cele trei mese principale și cele două gustări ale zilei). Nu se bea seara, după ora 19:00!

Apelaţi la gargară pentru bronşite

Vitamina C se regăsește în cantitate mare în frunzele de mur, motiv pentru care bunicile noastre făceau gargară sau inhalații, pentru a vindeca bronșite, răceli și dureri în gât. Pentru gargară, fierbeți două linguri cu frunze de mur, în 300 ml apă, timp de 20 de minute. Puteți adăuga și ulei esențial de magnolie, ienupăr, mentă, eucalipt sau ghimbir (de un singur fel!). Când s-a răcit, faceți gargară cu această soluție. Pentru inhalații, puneți la fiert o jumătate de litru de apă, două linguri cu frunze de mur și două-trei picături de ulei de eucalipt. Faceți inhalații timp de zece minute.