Main menu

header

745 8 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Majestuos, simbolic și prețios pentru întreaga planetă, stejarul alb este și un vindecător de renume, cu calități terapeutice care vin din veacuri îndepărtate până în miezul științei moderne.

Adjuvant în tulburări ale ciclului menstrual

Scoarţa de stejar alb conţine taninuri, pectine, răşini şi săruri minerale. În scopuri terapeutice, se folosește scoarța ramurilor tinere, principiile active ale acesteia recomandând-o pentru acţiunea astringentă, hemostatică, dezinfectantă. În aceste condiții, preparatele pe bază de stejar alb se administrează în cazurile de probleme rectale interne, leucoree, tulburări ale ciclului menstrual sau urinare cu sânge. Pentru ameliorarea gastritei hiperacide, ulcerului şi enteritelor, se recomandă un decoct preparat din o linguriţă cu scoarţă mărunţită de stejar alb la 200 ml apă rece. Amestecul se fierbe 20-30 de minute. Se consumă două căni cu ceai neîndulcit pe zi, între mese.

Micșorează venele varicoase

Ceaiul din scoarță de stejar alb este renumit pentru capacitatea de a scădea febra, specialiștii în fitoterapie recomandându-l și sub formă de gargară împotriva afecţiunilor gâtului, în stomatite, faringite şi gingivite. Decoctul se prepară din trei linguriţe cu scoarţă de plantă mărunţită la o cană cu apă. Se fierbe timp de cinci minute și se lasă la răcit. Totodată, ceaiul de scoarță de stejar alb este foarte util în combaterea transpirației excesive a mâinilor și picioarelor. Extern, acesta se poate aplica, sub formă de cataplasme, pentru a micşora venele varicoase. Iar pentru a obține un excelent tonic al ficatului, se poate recurge la ceaiul din muguri de stejar alb, preparat din două lingurițe cu muguri la o cană cu apă fiartă. Se lasă să infuzeze timp de 20 de minute și se pot administra două cești pe zi.

Întăritor pentru stomac

Potrivit cercetărilor de specialitate, stejarul alb este un tratament excelent pentru anumite dezechilibre digestive. Acesta furnizează cafeaua de ghinde măcinate, care sunt tonifiante pentru stomac şi pentru intestin. Cafeaua din ghinde de stejar alb se prepară dintr-o linguriţă cu ghinde prăjite și măcinate, fiind foarte eficientă în caz de diaree și pentru reglarea scaunului.

PONT. Indienii nativi americani folosesc și as- tăzi scoarța de stejar alb ca tratament naturist împotriva hemoroizilor.