Main menu

header

746 7 1de Carmen Ciripoiu şi Nicoleta Gheorghe

Cunoscut și ca scai binecuvântat, scai amar sau iarbă amară, schinelul conţine substanţe amare (benedictină), mucilagii, dar și vitamina B1, săruri minerale (K, Ca, Mg), fiind de mare ajutor în tratarea diferitelor maladii.

Îmbunătăţeşte eliminarea bilei

Grație substanței sale active, cnicina, schinelul este folosit cel mai frecvent în cazul problemelor biliare și al tulburărilor digestive, această substanță amară având rolul de a regla secrețiile gastrice și biliare, îmbunătățind eliminarea bilei. Acţionează ca stimulent al sistemului nervos, sedativ în dureri reumatismale, depurativ, diuretic, febrifug, sudorific, antiseptic extern, dezinfectant, antifungic, antibiotic, antiputrid şi cicatrizant. În caz de probleme gastrice, se recomandă un amestec de 20 g schinel şi 30 g obligeană. Două linguriţe pline cu amestec de plante se pun la fiert în apă rece, se lasă la opărit, apoi se ia de pe foc. Ceaiul se consumă neîndulcit, zilnic, în două etape.

Infuzia, indicată în ascită şi dispepsii

Potrivit specialiștilor în medicina naturistă, infuzia de schinel este de mare ajutor în afecţiuni hepatice, gastrite hipoacide, ciroză, ascită, dispepsii, dilatarea şi deplasarea stomacului, arsuri de stomac, dar şi inflamaţii ale stomacului. Aceasta se obține dintr-o lingură cu plantă uscată şi mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă acoperită timp de zece minute, se strecoară și pentru un gust mai bun se îndulceşte cu zahăr sau cu miere. Se administrează un sfert de cană, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Preparatul este util și în indigestii. În cazul în care suferiți de astm bronşic, tuse, febră, catar bronşic, aerofagie, reumatism, oboseală generală, slăbiciune şi anemie, puteți administra cu succes o tinctură tonică, obținută din 20 g plantă uscată şi 100 ml alcool de 70 de grade. Preparatul se lasă la macerat opt zile şi se consumă 40-50 de picături în puţină apă sau vin, înainte de mese. De asemenea, puteți opta și pentru un decoct din vin, obținut astfel: 30-50 g flori uscate se pun la macerat într-un litru de vin. Licoarea se fierbe timp de zece minute şi se consumă două pahare de 100 ml pe zi.

Decoctul concentrat vă scapă de hemoroizi

Nu în ultimul rând, schinelul este indicat și în caz de boli de piele (arsuri, degerături, răni purulente, ulceraţii, ulcer varicos, zona zoster, edeme, crăpături pe sân). În acest sens, se fac spălături sau cataplasme timp de 15-20 de minute, cu infuzie în concentraţie dublă (trei linguriţe cu plantă la 250 ml apă) în caz de arsuri, degerături, tăieturi şi ulceraţii ale pielii. Foarte bună pentru fisuri pe sâni, ulcere şi ulceraţii cutanate, cu efect antiseptic şi cicatrizant este o alifie obținută dintr-o parte pulbere de plantă şi două părţi vaselină şi lanolină. Pentru băi de şezut contra hemoroizilor se foloseşte un decoct concentrat dintr-un pumn mare de frunze proaspete la un litru de apă. Pulberea din frunze uscate şi măcinate se poate presăra direct pe răni.

Se evită folosirea schinelului în sarcină, alăptare, afecţiuni renale, cangrene carcinomatoase