Main menu

header

746 8 2de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Plantă medicinală, ornamentală şi alimentară, cătina albă este un elixir al tinereții ale cărui beneficii sunt mereu confirmate și extinse de studiile de specialitate.

Are proprietăţi vitaminizante

Cătina albă este un tezaur de principii active, vitamine, minerale și microelemente care o transformă într-unul dintre cei mai redutabili vindecători ai naturii. Preparatele din cătină albă au proprietăţi antioxidante, emoliente, citoprotectoare, imunostimulatoare, vitaminizante, depurative, antiinflamatoare şi cicatrizante. Planta este indicată pentru tratarea afecţiunilor hepatice, regenerarea ficatului, contra bolilor gastroduodenale, a ulcerului gastric și anemiei. Sucul de cătină albă este recomandat în afecţiunile cronice şi acute. Are acţiune stimulatoare, îmbunătăţind funcţiile ficatului și bilei, fiind, de altfel, recomandat ca supliment pentru tratarea hepatitei. Sucul de cătină albă poate fi procurat din magazinele de specialitate sau preparat în casă, din fructe proaspete, introduse în storcător. Sucul obţinut poate fi consumat înainte de masă, simplu sau îndulcit cu miere.

Întărește sistemul imunitar

Mineralele şi vitaminele sunt esenţiale pentru persoanele suprasolicitate. Cantităţile foarte ridicate de elemente nutritive de bună calitate din cătina albă ajută la vitaminizarea şi mineralizarea celulelor, care răspund mai bine condiţiilor care generează surmenaj. Preparatele de cătină albă sunt indicate în procesele de învățare, precum și în perioade de stres. De asemenea, consumate proaspete, fructele de cătină albă sunt indicate pentru întărirea sistemului imunitar. Un preparat tradițional cu rezultate excelente este obținut din amestecul a trei părţi de cătină albă proaspătă/uscată şi o parte miere. Se consumă după ce a fost lăsat la macerat timp de două săptămâni.

Preparatele din cătină albă utilizate pe piele tratează psoriazisul, eczemele, arsurile şi mâncărimile, iar uleiul protejează pielea împotriva radiaţiilor ultraviolete nocive