Main menu

header

746 6 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

A doua boală ca incidență în lume după cele cardiovasculare, osteoporoza, nu apare doar ca urmare a înaintării în vârstă, ci este o consecință a stilului de viață, alimentației deficitare, ipsa mișcării sau a diverselor probleme de sănătate trecute cu vederea. Chiar dacă se spune că este fără leac, osteoporoza poate fi ținută foarte bine în frâu cu ajutorul plantelor.

Riscul de osteoporoză este mărit și de o dietă săracă în calciu și vitamina D

Numită de specialiști și maladia silențioasă, osteoporoza este în prezent o gravă problemă de sănătate la nivel mondial, cu implicații majore atât la nivel social, cât și psihologic, ca urmare a riscului crescut de fracturi, izolarea pacienților, dar și din cauza costurilor pe care le presupune afecțiunea. Potrivit statisticilor, una din trei femei adulte va dezvolta în cursul vieţii o fractură osteoporotică, însă nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de acest flagel, pentru că unul din cinci domni cade victimă a acestei maladii. De asemenea, statisticile arată că în România peste un milion de femei suferă de osteoporoză, grav fiind faptul că boala este, de cele mai multe ori, subdiagnosticată şi frecvent lăsată netratată, iar acest lucru duce la o creștere majoră. Dacă, în stadiu iniţial, boala nu se manifestă, pe măsură ce oasele devin afectate, apar și primele semne. Astfel, pacienții care suferă de osteoporoză înregistrează o scădere semnificativă a densității osoase, care îi face să scadă în înălțime. Ca urmare, postura corpului poate înregistra modificări majore. Pe de altă parte, durerile de spate pot să apară tot ca semn al bolii. Densitatea osoasă fiind redusă, sunt din ce în ce mai frecvente fracturile osoase, iar acesta este un semn de alarmă care nu trebuie neglijat nici de medici, și nici de pacienți. Riscul de osteoporoză este mărit și de o dietă săracă în calciu și vitamina D, iar la pierderea densității osoase contribuie și dereglările de natură hormonală.

Coada-calului pentru articulații de... atlet

Există o serie de remedii naturiste care pot fi de ajutor în tratarea osteoporozei, iar coada-calului se află pe primul loc în topul plantelor-minune. Cu rol preventiv, până la apariţia osteopeniei, adică faza incipientă a osteoporozei, femeile la menopauză pot recurge la administrarea unei combinații de tinctură de coada-calului, extract din mlădițe de zmeur și extract din merişor. Din tinctura de coada-calului se administrează 40 de picături de două ori pe zi, iar din celelalte, 50-60 de picături, în fiecare dimineață, timp de trei luni. Extrem de util este și decoctul de coada-calului, din care se consumă două ceşti, de două ori pe zi. Preparatul se obține astfel: două linguri cu plantă mărunţite mai mare se fierb la foc mic, timp de aproximativ 15 minute, în 500 ml apă, într-un vas de preferinţă din inox, având grijă ca la final să se completeze apa care se evaporă. Se filtrează fierbinte prin tifon și, pentru un gust mai bun, se poate îndulci cu miere.

Ungeți zonele dureroase cu tinctură de coada-șoricelului

O altă plantă-minune care nu ar trebui să lipsească din casa femeilor este coada-şoricelului. Sub formă de tinctură, ea acționează asupra mă- duvei oaselor și a coloanei vertebrale, stimulând irigarea acesteia cu sânge. În caz de dureri, se ung zonele afectate cu tinctură, de mai multe ori pe zi. O plantă cu virtuți deosebite în vindecarea osteoporozei este cimicifuga, studiile de laborator descoperind că estrogenii din această plantă au rolul de a inhiba pierderea osoasă. De ase- menea, preparatele din cimicifugă sunt indicate și în tratamentul reumatismului muscular, al artritei reumatoide, mialgii intercostale și tinitus. Se recomandă tinctură de cimicifugă, o linguriță, de trei ori pe zi. Pacienții cu antecedente de cancer mamar sau care sunt implicați activ într-un tratament împotriva cancerului mamar vor lua preparate pe bază de cimicifugă doar sub atenta supraveghere a specialistului.

Foarte utilă este şi pasta de mărar

746 6 2Un efect foarte bun îl are şi tinctura de mărar diluată într-o jumătate de pahar cu apă, de trei-patru ori pe zi, timp de minimum şase luni. Tinctura se prepară din 20 de linguri cu seminţe de mărar amestecate într-o jumătate de litru de alcool alimentar de 70 de grade. Preparatul se ţine la macerat cel puţin zece zile, apoi se filtrează. Se păstrează în sticluţe mici, închise la culoare. În paralel, pe locurile dureroase se pun comprese cu o soluţie preparată din trei vârfuri de cuţit cu piper negru, un pahar cu sare grunjoasă şi o jumătate de litru de coniac, în care se lasă la macerat cinci zile. În cazul în care osteoporoza este asociată cu reumatismul, este indicat să preparați o soluţie dintr-o jumătate de litru de alcool medicinal, 50 de aspirine pisate şi două linguri cu sare de lămâie. Se lasă la macerat două-trei zile, agitând de câteva ori pe zi, până se dizolvă complet. Cu acest preparat se vor unge locurile dureroase. De asemenea, în osteoporoză, preparatele obţinute din creţişoară se recomandă ca terapie complementară la medicaţia alopată. Administrați o jumătate de linguriţă, de două ori pe zi, sau 30 de picături de două ori pe zi, amestecate în puțină apă.

PONT. Exerciţiile fizice regulate ajută la menţinerea densităţii osoase şi întăresc sistemul muscular, prevenind riscul căderilor.

Studiile au arătat că ţigările sunt extrem de nocive sistemului osos, iar multe dintre tratamentele osteoporozei nu au efect la fumători

Schinduful ajută la menţinerea tonusului ţesuturilor

Pentru a ajuta organismul să asimileze calciul, lucru care contribuie la menținerea densității osoase, se recomandă o linguriță cu tinctură de lemn dulce, diluată în apă, de trei ori pe zi. De asemenea, propolisul este unul dintre produsele care vă ajută să țineți calciul în frâu. Specialiştii în medicină naturistă recomandă 30 de picături de tinctură de propolis dizolvate în puţină apă, luate pe stomacul gol, în fiecare zi. Se recomandă o cură de 21 de zile, urmată de o săptămână de pauză. Un ajutor prețios în menopauză pentru menținerea calciului în organism îl dă și schinduful, care ajută și la menținerea tonusului țesuturilor. În acest sens, se fac cure de 30 de zile, timp în care se consumă trei căni cu infuzie de plante combinate pe zi. Pentru un gust plăcut, dar și pentru potențarea efectelor schindufului, se recomandă să fie adăugate la preparare puțin busuioc și fenicul. Infuzia combinată de schinduf se prepară astfel: două lingurițe cu pulbere de semințe de schinduf se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană cu apă, de seara până dimineața, apoi se filtrează. Maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opărește cu o jumătate de cană cu apă fierbinte, apoi se lasă la răcit aproximativ 20 de minute. Se strecoară, se combină cele două extracte și se consumă trei căni pe zi, cu un sfert de oră înaintea meselor principale.