Main menu

header

747 10 3de Simona Lazăr şi Daniel Alexandrescu

Valoarea terapeutică a argilei a fost de nenumărate ori testată. Ea este folositoare atunci când este vorba despre arsuri, julituri, tot felul de plăgi, pentru că expulzează toxinele din corp și accelerează cicatrizarea. Ea conține să- ruri minerale și microelemente necesare regenerării organismului. Este folosită, de asemenea, în cosmetică, precum și în tratarea unor boli interne, precum tuberculoza. Ne vom opri însă azi la tratamentul extern pe bază de argilă.

Nu trebuie să intre în contact cu obiecte de metal!

Cataplasmele cu argilă sunt cea mai simplă metodă de tratament, iar „materia primă” pentru pregătirea lor se poate găsi relativ ușor, în magazinele cu produse dietetice, fitoterapeutice sau naturale ori în farmacii (cutii cu argilă uscată și măcinată). Pentru a putea pregăti o cataplasmă corect, mai întâi țineți cont de faptul că nu trebuie să intre în contact cu obiecte de metal. Folosiți un vas de gresie sau de faianță! În el se pune argila, apoi se toarnă apă rece doar cât să o acopere. Nu se amestecă! În câteva minute, se va rehidrata și va căpăta un aspect păstos. În al doilea rând, se va folosi numai apă rece.

Ajută la refacerea țesuturilor

Pe locul afectat (rană, julitură, arsură) se așază un strat de argilă de un centimetru grosime, se întinde ușor și se acoperă cu un pansament. Acesta se scoate atunci când argila începe să se usuce. Cataplasma cu argilă nu se lasă mult timp pe locul afectat, ci se îndepărtează când este încă suficient de moale pentru a se spăla ușor. Pentru răni superficiale, julituri și arsuri, argila se poate aplica direct pe piele, ea atenuând foarte repede durerea și ajutând la refacerea țesuturilor distruse. În cazul rănilor profunde, este recomandată consultarea medicului, care poate indica modul exact de folosire a cataplasmei cu argilă, precum și alte remedii care pot fi combinate cu aceasta.

Atenție! După ce a fost îndepărtată nu se refolosește! Cataplasma se înnoiește de câte ori este nevoie, iar în cazurile foarte grave poate fi refăcută o dată pe oră, chiar și în timpul nopții.

Are efect antiseptic

De mii de ani, argila se folosește cu succes și în cosmetică. Măștile cu argilă erau utilizate atât în Egiptul faraonic, cât și în China antică. În cosmetică, astăzi, argila este recomandată pentru măști faciale pentru tenul gras, acneic, sensibil sau pentru tenul îmbătrânit. Ea are efect antiinflamator și antiseptic, curăță epiderma și favorizează regenerarea celulară, hidratează și îmbunătățește circulația sangvină. După ce ați cumpărat o cantitate oarecare de argilă, trebuie să țineți cont că ea este „vie”, „respiră” și de aceea nu trebuie să o puneți într-o cutie de plastic sau într-un loc expus razelor solare. Ideal este să o păstrați într-un sac de bumbac sau de in, aşezat într-un loc întunecos și bine aerisit. De asemenea, nu trebuie să stea într-un loc expus la umezeală excesivă, pentru a-și prezerva toate calitățile.

În cosmetică, argila este recomandată pentru măști faciale pentru tenul gras, acneic, sensibil sau pentru tenul îmbătrânit