Main menu

header

749 7 3de Călin Popa şi Florica Pintea

Plantă minunată, plină de proprietăți, floarea-soarelui hrănește, tratează și vindecă de secole, punând la dispoziția omului, în scop terapeutic sau alimentar, tulpina, floarea, frunzele, semințele.

Reduce colesterolul

Originară din America, floarea-soarelui a fost adusă în Europa în secolul al XVI-lea. Este, înainte de toate, o sursă prețioasă de vitamina E, iar semințele au colesterolul aproape de zero. În aceste condiții, floarea-soarelui este un aliat al sănătății, fiind benefică pentru ficat, piele, inimă, sistem digestiv, menținerea greutății optime. Seminţele de floarea-soarelui, care conţin până la 50% substanţe grase, sunt folosite îndeosebi pentru obţinerea uleiului, iar consumate ca atare au numeroase proprietăţi, fiind foarte hrănitoare şi energizante. Se recomandă a fi consumate în stare crudă, pentru aportul de grăsimi sănătoase, fibre, proteine, vitamine, minerale. Fitosterolii pe care îi conțin ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, seleniul este cunoscut ca având un rol în prevenirea cancerului, iar magneziul şi cuprul contribuie la menţinerea sănătăţii oaselor.

Florile, indicate contra frigurilor

Datorită proprietăţilor antioxidante, seminţele de floarea-soarelui sunt recomandate pentru ameliorarea durerilor articulare, scăderea riscului unor boli de inimă, în ulcerele gastrice sau alte afecţiuni ale tractului gastrointestinal. Pe direcția combaterii afecțiunilor respiratorii, floarea-soarelui este renumită prin efectul preparatelor din petale și frunze. Astfel, încă de la jumătatea secolului al XVIII-lea, din frunze şi flori se prepara un ceai pentru combaterea febrei, contra tusei, faringitei, răguşelii. În unele zone, florile se fierbeau împreună cu alte plante, contra frigurilor. Se poate administra și sub formă de tinctură, preparată astfel: petalele proaspăt culese de floarea-soarelui se taie cât mai fin cu cuţitul, se pun într-un borcan cu capac până când acesta se umple, după care se toarnă deasupra alcool alimentar de 80 de grade, astfel încât să le acopere complet. Se lasă la macerat timp de zece zile, după care se filtrează prin tifon, iar preparatul obţinut se păstrează în sticluţe mici. Cu această soluţie se face gargară: trei linguriţe diluate în jumătate de pahar cu apă. În plus, se administrează câte o linguriţă cu tinctură (diluată în jumătate de pahar cu apă), de trei ori pe zi, în cure de minimum trei săptămâni.

Vindecă pojarul şi herpesul

Cercetările au arătat că petalele de floarea-soarelui au o acţiune intensă antitumorală şi antiinflamatoare, datorită capacității de amplificare a imunităţii. În tratamentele externe, această parte a plantei poate fi folosită în vindecarea unor boli precum Zona Zoster, pojarul sau herpesul. Se opăresc petale de floarea-soarelui cu apă clocotită şi se aplică lichidul rezultat, de două-trei ori pe zi, pe locurile afectate. Redutabilă este și tinctura. În cazuri de psoriazis, se umple un recipient cu două treimi de petale, se toarnă ţuică până se acoperă, se închide bine şi se lasă la macerat timp de 14 zile. Se strecoară, iar cu soluția rezultată se tamponează locurile afectate.

În uz extern, uleiul de floarea-soarelui este recomandat în tratarea locală a arsurilor şi eczemelor