Main menu

header

753 7 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Binecunoscut în lumea medicinei naturiste pentru capacitatea de a fi un excelent laxativ natural, crușinul continuă să-i surprindă pe cercetători și prin alte proprietăți vindecătoare.

Calmează durerile abdominale

Ceaiul de cruşin are o puternică acţiune purgativă şi este recomandat de medici în combaterea constipaţiei, cu condiția ca utilizarea acestuia să fie făcută corect. Coaja matură de cruşin conține substanţe cu efecte laxative puternice. În aceste condiții, ceaiul de cruşin este renumit pentru proprietatea de a calma durerile abdominale şi de a activa procesul de digestie, grăbind tranzitul intestinal. Spre deosebire de alte laxative vegetale stimulative, cruşinul poate fi folosit mai mult timp fără a produce dependenţă.

Contribuie la hidratarea organismului

Deoarece cruşinul nu irită intestinele, ceaiul ajută persoanele cu hemoroizi, fisuri anale sau sensibilitate rectală. Medicii afirmă că, utilizat corect, ceaiul de crușin sub formă de cură poate ajuta la hidratarea organismului, la estomparea senzaţiei de foame, precum şi la diminuarea unor afecţiuni. De asemenea, ceaiul de crușin contribuie la combaterea bolilor autoimune şi alergice, a hepatitei şi a insuficienţei hepatice, ajută în reumatism, dischinezie biliară, acționând și ca un agent de detoxifiere.

Echilibrează activitatea endocrină

Potrivit experților, cura cu ceai de crușin are efect antioxidant, revigorant, energizant şi reduce riscurile aparţiei bolilor respiratorii şi cardiace. Consumul de ceai ajută în curele de slăbire, eliminând excesul de apă, grăbind tranzitul intestinal şi echilibrând activitatea endocrină. Ceaiul se prepară dintr-o lingură cu coajă mărunţită, care se pune în 200 ml de apă fierbinte, apoi se fierbe la foc mic timp de 15 minute. Se strecoară lichidul fierbinte şi se bea călduţ, seara, înainte de culcare. Îşi face efectul după aproximativ opt ore. Înainte de a începe să beţi ceai de cruşin, cereţi părerea avizată a unui specialist. De asemenea, este important ca pe perioada în care ţineţi o cură cu această plantă să beţi opt pahare cu apă zilnic şi să consumaţi multe fructe şi legume proaspete.

Pentru un efect maxim al curelor cu ceai de crușin, este indicat ca acestea să se facă toamna și primăvara