Main menu

header

754 8 1de Adelina Marin şi Adrian Barna

Grâul este cereala care s-a dezvoltat din vremuri preistorice și tot de atunci continuă să hrănească o întreagă planetă, iar despre spicele sale se spune că aduc spor în casele noastre. Boabele de grâu conțin aproape toate elementele nutritive indispensabile pentru existența umană, lipsindu-i doar provitamina A, vitamina C și B12 (ca tuturor produselor vegetale).

Nu lasă să se formeze diverticuli

Fibrele pe care le conțin boabele de grâu integral ajută în caz de constipație, eliminând disconfortul provocat de aceasta, restabilind echilibrul în tractul digestiv, reducând presiunea din colon și formarea diverticulilor și riscul de cancer de colon. De asemenea, cerealele integrale s-au dovedit a proteja organismul împotriva creșterii în greutate, prin conținutul ridicat de fibre. Grâul integral este sursă bogată în magneziu, un mineral ce interacționează cu mai mult de 300 de enzime din corp, inclusiv cu cele implicate în utilizarea glucozei și secreția de insulină a organismului. Mai ușor de tolerat de diabetici, prin conținutul de amidon și fibre, grâul integral favorizează o eliberare mai înceată a glucozei în sânge și, astfel, se menține un echilibru al acesteia în organism.

Iuţeşte metabolizarea hormonilor feminini

Tărâța de grâu accelerează metabolizarea hormonilor feminini - cunoscut ca promotor al cancerului mamar. Consumul grâului integral a fost asociat cu reducerea acizilor biliari și a enzimelor bacteriene din fecale asociate cu cancerul de colon. Magneziul și vitamina E furnizate de grâul integral au efecte antiinflamatorii ce ameliorează simptomele asociate astmului din copilărie, scăzând cu până la 88% sensibilitatea copiilor la factorii care restricționează căile aeriene ce cauzează simptomele tipice astmului.

PONT. 100 g de boabe de grâu furnizează organismului 331 de calorii!

Calitățile nutriționale înlocuiesc cu succes pumnii cu medicamente, de la complexul de B-uri până la minerale, acid folic, proteine, carbohidrați și fibre

Se consumă în maximum jumătate de oră, dimineaţa pe stomacul gol

În perioada posturilor este „vedeta” cerealelor. Grâul integral se poate adăuga aproape în orice fel de mâncare. Se spală și se pune la înmuiat în multă apă rece, timp de şase-opt ore. Se scurge și se pune la fiert tot în apă rece, la foc potrivit, circa o oră. Apoi se adaugă în orez fiert sau în salate. De asemenea, se poate consuma și încolțit deoarece germenele de gâu conține și vitaminele A și C, un adevărat tezaur ce furnizează organismului vitalitate. Se pun 50 g grâu într-un vas cu apă timp de 12 ore, după care se spală și se pune pe o tavă, se acoperă cu o sugativă umezită continuu. Când germenul este de 1 mm, se pune în mixer împreună cu o pară, miere, câteva picături de lămâie, se mixează și se consumă în maximum jumătate de oră, dimineața pe stomacul gol.