Main menu

header

755 8 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Faimoase pentru proprietățile lor utilizate de secole, fructele de soc mai au o contribuție importantă la un mare inamic al sănătății publice contemporane: capacitatea de a anihila acțiunea virusului gripal din prima etapă în care acesta pătrunde în organism.

Scot toxinele din organism

Specialiștii de la Facultatea de Inginerie a Universității din Sydney, Australia, au evidențiat mecanismele interne prin care fructele de soc acționează împotriva virusului gripal încă din primele stadii. „Studiul nostru a pus în evidență puternicul efect antiviral al fructelor de soc, care pot lupta eficient cu virusul gripal, blocând din primele etape proteinele care îi asigură atașarea de celule și multiplicarea în organism”, punctează expertul Golnoosh Torabian. În același timp, fructele de soc susțin imunitatea organismului per ansamblu, ținând corpul la adăpost de numeroase alte afecțiuni și, în același timp, grăbind procesele de vindecare. Boabele negre de soc au proprietăți dezinfectante și detoxifiante, contribuind la eliminarea substanțelor nocive pe mai multe căi - prin urină, prin transpirație și prin scaun. De altfel, specialiștii le recomandă și în obezitate, datorită sprijinului oferit în efortul de eliminare a surplusului de kilograme. Se poate administra tinctură din fructe de soc, preparată din suc proaspăt stors, în părți egale cu alcool de 90 de grade. Se omogenizează și se păstrează în sticle mici, într-un loc răcoros. Se iau câte două-patru linguri pe zi.

Ideale în mastoză

Tinctura de fructe de soc poate fi de ajutor în afecțiuni uterine, cum sunt tumorile, chisturile, fibromul sau mastoza. De asemenea, ceaiul de fructe de soc este creditat cu capacitatea de a remedia constipația pe fond nervos și afecțiunile urinare. Se pun una-două lingurițe cu fructe de soc uscate sau proaspete la fiert cu 200 ml apă, timp de 10-20 de minute, se strecoară și se poate consuma. De asemenea, datorită proprietăților antioxidante puternice, fructele de soc combat îmbătrânirea prematură, previn bolile cance- roase și malignizarea tumorilor benigne.

SFAT. Ceaiul din fructe de soc este recomandat sub formă de gargară, împotriva tusei și răgușelii.