Main menu

header

755 7 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Interesul lumii medicale pentru efectele pozitive ale consumului de roşii se datorează în special conţinutului de licopen, un antioxidant care ajută organismul să combată acţiunea distructivă a radicalilor liberi. Lista impresionantă a beneficiilor tomatelor pentru organism se extinde încontinuu.

Îmbunătățesc calitatea lichidului seminal

Roşiile sunt cultivate pe continentul european de sute de ani, pentru gustul lor dulce, dar şi pentru numeroasele beneficii pe care le aduc sănătăţii. Unul dintre cele mai recent descoperite astfel de avantaje este cel direcționat spre sistemul reproducător masculin. Potrivit cercetărilor experților de la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie, bărbații care doresc să pună bazele unei familii ar trebui să consume mai multe tomate. Studiul derulat pe voluntari a pus în evidență faptul că două linguri cu piure de roșii în fiecare zi îmbunătățesc semnificativ calitatea lichidului seminal. În paralel, experții au testat și efectul unei pilule cu licopen, iar după trei luni, rezultatele au certificat calitatea mai bună a materialului genetic masculin.

Întăresc sistemul osos

Consumul de roșii susține sistemul osos. Vitamina K şi calciul, nutrienţi furnizaţi de roşii, sunt excelenţi factori de fortificare şi de regenerare a ţesutului osos. Licopenul din roşii s-a dovedit util în îmbunătăţirea masei osoase, aceasta fiind o cale excelentă de prevenire a osteoporozei. În același timp, licopenul a fost asociat, în cadrul mai multor studii de specialitate, cu un risc redus de debut al cance- rului de prostată, cervical, oral, faringian şi esofagian, având efect în prevenirea tumorilor stomacului, colonului sau ovarelor. Iar vitaminele A şi C din roșii combat daunele produse de radicalii liberi asupra celulelor sănătoase ale organismului.

Previn apariţia degenerării maculare

Vitamina A din roşii poate să îmbunătăţească acurateţea vederii şi să prevină afecţiunile oculare. Mai multe cercetări de specialitate au demonstrat că un consum regulat de roşii reduce riscul apariţiei degenerării maculare, o afecţiune gravă şi ireversibilă a ochilor. În același timp, tomatele sunt o sursă bogată de crom, mineral care reglează nivelul glicemiei în sânge şi inhibă pofta de alimente dulci, ceea ce le face o opțiune în orice dietă. În plus, experții au descoperit o legătură directă între consumul de tomate şi riscul redus de a dezvolta pietre la rinichi şi calculi biliari, în special dacă roşiile sunt consumate fără seminţe.

Analgezice naturale

Substanțele importante pentru sănătate din roșii contribuie la reducerea durerilor cronice. Persoanele care suferă de dureri recurente produse de boli precum artrita îşi pot găsi alinarea consumând roşii zilnic. Bioflavonoizii şi carotenoidele din tomate sunt agenţi antiinflamatori eficienţi, acţionând ca analgezice naturale. Absorbţia optimă de carotenoide şi flavonoizi din roşii are loc atunci când acestea sunt gătite, iar adăugarea de ulei de măsline stimulează absorbţia licopenului.