Main menu

header

756 7 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Tratament ieftin şi eficient pentru o mulţime de boli, tărâțele de grâu ameliorează suferințe dintre cele mai diverse, de la boli de piele la cancerul de colon.

Spun adio constipației cronice

Tărâța de grâu este coaja care rezultă din măcinarea grâului pentru a se obţine făina. Pe linia afecțiunilor digestive, tărâțele de grâu se remarcă în primul rând pentru efectul de stimulare a peristaltismului intestinal. Dimineaţa, pe stomacul gol, cu o oră înainte de micul dejun, se bea o cană cu apă în care s-a pus la macerat de seara o lingură cu tărâțe proaspete. Acest tratament se poate ţine zi de zi, pe perioade lungi de timp, fiind un remediu vitaminizant şi remineralizant, cu un efect antitoxic și de combatere a avitaminozei. Se recomandă în obezitate, constipaţie, intoxicaţii, îngrăşare neuniformă. În caz de constipație cronică, se pun la un litru de apă opt linguri cu tărâțe de grâu şi patru linguriţe cu stafide mărunţite. Se lasă de seara până dimineaţa, când se strecoară prin tifon. Se consumă lichidul în cursul zilei.

Excelente în cancerul de colon

Tărâțele de grâu conţin inhibitori de proteaze şi antioxidanţi, care au un rol foarte important în inactivarea substanţelor carcinogene. Potrivit specialiștilor, maceratul din aceste cereale este un excelent adjuvant în cazuri de cancer de colon. Se pun cinci linguri cu tărâțe de grâu la un litru de apă, se lasă pentru 12 ore, de seara până dimineaţa, când se strecoară şi se consumă lichidul, eventual îndulcit cu miere, dacă nu există contraindicaţii. Tărâțele de grâu sunt foarte efi- ciente împotriva durerilor reumatice sau sciatice. Se folosesc extern, într-un săculeţ de pânză, încălzite și aplicate pe locul dureros. Remediul este indicat și în durere menstruală sau fibroame uterine.

Susțin capacitatea de efort mental

Bogate în grupul de vitamine B, în aminoacizi şi minerale, tărâțele de grâu combat cu succes afecțiuni respiratorii cum sunt laringita sau faringita. Efectul tratamentului cu apă de tărâțe de grâu este foarte rapid. Totodată, administrarea zilnică a două-trei linguri cu tărâțe de grâu cu apă şi miere este redutabilă pe linia combaterii stărilor de epuizare și a reducerii capacității de efort, precum și pentru stimularea activității creierului, îmbunătățirea memoriei sau a concentrării. Se pun trei linguri cu tărâțe într-un litru de apă şi se lasă de seara până dimineaţa, apoi se strecoară. Se consumă în locul apei, fiind mult îmbogăţit cu vitamine.

De ajutor în prostată

Tărâțele de grâu sunt binecunoscute pentru capacitatea de a contribui major la vindecarea unor afecțiuni ale pielii cum sunt psoriazisul sau ihtioza, afecțiune moștenită care apare atunci când celulele moarte ale pielii nu pot fi îndepărtate. Tărâțele se folosesc sub formă de băi, 500 g tărâțe într-un săculeț peste care se toarnă apă fierbinte. Apoi se completează cu apă rece, până se ajunge la temperatura dorită (preferabil temperatura corpului) şi se stă în cadă 20-30 de minute. Băile se fac zilnic, iar efectul este cicatrizant și emolient. De asemenea, în combinație cu ceaiul din semințe de bostan, apa de tărâțe de grâu este de mare ajutor în caz de prostată.

Tărâțele de grâu sunt recomandate femeilor aflate la menopauză, pentru consolidarea oaselor și prevenirea osteoporozei