Main menu

header

759 8 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Fragezi, cu un gust dulce-acrișor, mugurii de brad constituie unul dintre cele mai vechi remedii folosite în vindecarea multor afecțiuni. Aceștia au rolul de a împrospăta respirația, reglează pofta de mâncare și, grație proprietății de fixare a calciului, sunt excepționali în lupta cu osteoporoza.

Reglează glicemia

Pentru a prepara siropul de muguri de brad, aveți nevoie de 500 g muguri de brad, zahăr și apă. Mugurii se lasă de seara până dimineața într-un vas cu apă rece, iar dimineața se mai spală în câteva ape, pentru a fi îndepărtate impuritățile. Ulterior, se pun într-un vas mai mare și se toarnă apă până când sunt acoperiți. Se pune oala pe foc și când apa a început să fiarbă, se acoperă și se lasă la fiert o oră. Lichidul obținut se strecoară, mugurii sunt înlăturați, iar apa rămasă, care este puțin albicioasă, se cântărește și se amestecă cu o cantitate identică de zahăr, apoi se pune la fiert până la obținerea siropului. Preparatul obținut va fi depozitat în sticle care se capsează și se lasă la răcit până a doua zi, apoi se păstrează la loc rece și aerisit. Persoanelor care lucrează în condiţii de stres li se recomandă consumul a cinci linguriţe cu sirop, înainte de masă. De asemenea, glicemia revine la valori normale după ce se consumă câteva linguriţe cu sirop. În cazul afecțiunilor respiratorii, se administrează trei linguri cu sirop de brad pe zi, dizolvate în apă. Siropul ajută și la restabilirea vocii, în cazul persoanelor care-şi încordează în exces corzile vocale.

Vine de hac tuberculozei

Și tot mugurii de brad sunt utili pentru a ridica imunitatea organismului și a întări vasele sangvine. Mugurii de brad se spală în apă rece, se usucă apoi cu un prosop şi se taie cât mai mărunt. Se așază într-un borcan de sticlă, alternativ cu straturi de zahăr. La un borcan de cinci litri se pune un kilogram de zahăr. Lăsați produsul la macerat timp de 12 ore, apoi amestecați conţinutul cu o lingură de lemn. Se leagă borcanul la gură cu o pânză de bumbac şi se pune la soare pentru zece zile. Ulterior, strecurați sucul și păstrați în sticle, dar nu de plastic. Adulții vor consuma două linguri pe zi, iar copiii o lingură, pe stomacul gol. Remediul este util și în vindecarea tuberculozei, a pneumoniei și a bronșitei.

Infuzia are efecte binefăcătoare în viroze și tuse uscată

În plus, siropul de muguri de brad este unul dintre cele mai bune remedii folosite în tratamentul împotriva anemiei la copii, carenţe minerale şi decalcifieri la adulţi, pentru dureri osoase la creştere pentru copii, consolidarea fracturilor, rahitism, carii dentare, parodontoză şi osteoporoză. În acest scop, se administrează cinci linguri cu sirop de brad pe zi, la adulți, și două la copii, înainte de masă. Cura durează trei săptămâni. În viroze și tuse uscată, este utilă infuzia din muguri de brad. Aceasta se obține din două linguri cu muguri de patru-cinci centimetri lungime la 300 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat un sfert de oră, se strecoară și se îndulcește cu miere. Sunt recomandate două-trei căni pe zi, după mesele principale. Tratamentul durează trei-patru săptămâni. Preparatul este de ajutor și celor care suferă de boli nervoase și digestive.

Tinctura spune stop migrenelor

Dacă suferiți de migrene, amețeli și vertij, masați tâmplele cu tinctură de muguri de brad, care are incredibile efecte antiinfecțioase și antiinflamatoare în gastroenterite și alte afecțiuni digestive. Modul de preparare a tincturii este următorul: tocați cât mai mărunt 15 linguri cu muguri de brad, apoi puneți în borcan și adăugați două linguri cu rășină de brad și 200 ml alcool alimentar. Închideți borcanul ermetic și lăsați la macerat zece zile, apoi filtrați. Tinctura se va depozita în sticluțe mici, închise la culoare. Se administrează o linguriță diluată în 50 ml apă, de trei-patru ori pe zi. Cura durează 12 zile. Pentru efecte aperitive şi diuretice se prepară berea antiscorbutică din 30 g muguri de brad, 60 g rădăcină de hrean şi 30 g frunze de hrean în doi litri de bere proaspătă. Se consumă zilnic 50-70 ml.

„Medicament” pentru gastroenterită

Dacă suferiți de oboseală intelectuală, luați câteva lingurițe cu sirop de brad pe stomacul gol, preparatul având efect tonic și reconfortant extrem de intens. În cazul gastroenteritei, puneți o linguriță cu tinctură peste o bucățică de pâine și administrați pe stomacul gol. Se consumă patru astfel de doze pe zi. Cura durează 12 zile. Împotriva durerilor articulare, opăriți o mână cu muguri de brad cu apă fierbinte, apoi înfășurați (aveți grijă să fie cât de calzi îi suportați) în tifon și aplicați pe locul dureros, apoi puneți deasupra o pungă și un fular. Păstrați cataplasma în jur de 40 de minute, apoi îndepărtați. Ulterior, stați la căldură încă un sfert de oră.

PONT. Pentru a înlătura stările de vomă se mestecă (nu se înghit) câţiva muguri de brad culeşi recent.

Băile cu muguri de pin vă scapă de dermatoză

759 8 2La fel de benefici sunt şi mugurii de pin. Persoanelor care suferă de dureri lombare li se recomandă consumul de sirop de muguri de pin. Modul de preparare al acestuia este următorul: la două kilograme de muguri adăugați un kilogram de zahăr. Puneți într-un borcan, amestecați bine, apoi introduceți la frigider și lăsați timp de două săptămâni. Când observați că preparatul îşi schimbă culoarea şi din verde devine maro, înseamnă că se poate folosi. Se consumă o linguriţă, de trei ori pe zi, timp de două-trei săptămâni. Dacă suferiți de dermatoze provocate de diverse dereglări metabolice, ascită, afecţiuni ale aparatului respirator şi ale colecistului, nisip la rinichi şi vezică urinară sau dereglări ale ciclului menstrual, luați 50 g muguri de pin și puneți să se infuzeze în 300 ml apă clocotită vreme de două ore. Ulterior, strecurați și adăugați 50 g miere. Se administrează cinci-șase linguri pe zi. Tot împotriva dermatozei, dar și pentru a scăpa de neplăcutele dureri reumatice, puneți la fiert 500 g muguri de pin sau de brad în cinci litri de apă, apoi turnați în cada plină cu apă fierbinte. Baia durează 30 de minute. Suferinzilor de sinuzită li se recomandă, seara, inhalații cu muguri de pin. Se toarnă într-un vas o jumătate de litru de apă clocotită peste o mână cu muguri de pin. Stați apoi cu capul aplecat și acoperit cu un prosop deasupra vasului.

Folosită la băi de aburi, infuzia de muguri de pin are darul de a reda strălucirea tenului obosit și lipsit de viață