Main menu

header

760 8 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Legumă legendară din perspectiva medicinei naturiste, sfecla roșie este iubită încă din Antichitate și continuă să vindece și azi boli ale sângelui, tumori sau afecțiuni ale ficatului.

Sucul oferă energie şi vitalitate

Sfecla roșie este o legumă extrem de valoroasă, de la care se pot folosi atât rădăcina, cât şi frunzele, deoarece sunt bogate în nutrienţi şi au proprietăţi medicinale de excepție. Sfecla roşie are un con- ţinut bogat în vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu, acid folic şi antioxidanţi. Totodată, conține peste 90% apă, este bogată în substanţe vegetale, care ajută la eliminarea grăsimilor, şi în acid glutamic, care ajută la stimularea sistemului nervos. Totodată, mai multe cercetări au scos la iveală că nivelurile ridicate de azotaţi din sucul de sfeclă duc la îmbunătăţiri remarcabile ale performanțelor fizice, deopotrivă pentru sportivi și pentru perioadele de efort prelungit în general. De altfel, celebrul dr. Oz afirmă că mai mulţi dintre pacienţii săi au declarat că sucul de sfeclă roşie le oferă energie şi vitalitate. Studiile arată că acest lucru se datorează componentelor sucului de sfeclă, care ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui. Totodată, ca sursă de antioxidanţi şi nitraţi naturali, sucul de sfeclă îmbunătăţește circulaţia sangvină în corp, inclusiv la nivelul inimii şi muşchilor, permiţând oxigenului să circule într-o cantitate mai mare.

Redutabil diuretic

760 8 2Sfecla roşie este bogată în betaină, o substanţă care stimulează funcţia celulelor hepatice, întăreşte vezica biliară şi ajută la menţinerea căilor biliare sănătoase, asigurând, în același timp, o digestie bună şi contribuind la accelerarea eliminării toxinelor. Potrivit medicului american H.C. Vogel, sucul de sfeclă roşie şi rădăcinoasa consumată crudă protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea lor mai rapidă şi stimulează funcţionarea normală a acestora. Totodată, în cazul afecțiunilor renale, sfecla roșie se remarcă prin capacitatea de a proteja epiteliul renal şi de a ajuta la refacerea acestuia în cazul în care a fost lezat de infecţii. De asemenea, sfecla roșie ajută şi la eliminarea mai uşoară a calculilor, având efecte relaxante asupra musculaturii netede. Se recomandă consumul unei combinaţii din 100 ml suc de sfeclă roşie şi 400 ml suc de morcov, acest amestec fiind un redutabil diuretic.

Reglează tensiunea arterială

În urma unui studiu realizat în SUA, s-a observat că un consum de două pahare cu suc de sfeclă pe zi este suficient pentru a menține tensiunea arterială în parametri optimi. Ca urmare, Societatea Americană de Cardiologie a introdus consumul regulat al sfeclei roşii între recomandările sale pentru prevenirea şi tratarea hipertensiunii arteriale. De asemenea, sfecla roșie se află în topul prevenirii bolii canceroase, efectele benefice ale acestei legume fiind resimţite mai ales atunci când este administrată pe termen lung. Ca adjuvant, sfecla roşie este folosită în terapia tumorală ca măsură preventivă împotriva cancerului colorectal, gastric, pulmonar, testicular, de prostată sau la sân, precum şi a leucemiei. Se recomandă consumul a 450 ml suc combinat de sfeclă roșie, țelină și morcov, zilnic, pe o perioadă de două luni, urmat de două săptămâni de pauză, după care cura se poate relua. Este o terapie cu efecte demonstrate și care nu intră în opoziţie cu niciun alt fel de tratament, alopat sau naturist.

Stopează extinderea varicelor

Pigmenţii care dau culoarea specifică sfeclei roşii au un efect uimitor în menţinerea sănătăţii şi a elasticităţii vaselor de sânge, în special a venelor. Drept urmare, cei care sunt predispuşi genetic spre varice pot recurge la consumul permanent de sfeclă roşie, iar cei care au deja varice în formare pot ține cure cu această legumă, care are capacitatea de a preveni extinderea acestora. Totodată, sfecla roșie aduce organismului luteină şi zeaxantină, pigmenţi care previn tulburările oculare şi degenerescența maculară.

„Medicament” pentru anemie

Sucul de sfeclă roşie, ca și frunzele, de altfel, tamponează aciditatea excesivă din stomac. Pentru rezultate optime, se recomandă combinarea a 100 ml suc de sfeclă roşie cu 100 ml suc de cartofi cruzi şi 500 ml suc de morcov. Acest preparat este eficient pentru prevenirea şi calmarea durerilor sau arsurilor gastrice produse de hiperaciditate. Frunzele de sfeclă roşie au, la rândul lor, efecte depurative, remineralizante, antianemice şi stimulente asupra sistemului limfatic. Se pot prepara la fel ca spanacul - călite cu ceapă, usturoi și alte verdețuri, pot fi adăugate în salate, iaurt, sosuri, supe, ciorbe, omlete. Alegeți plantele cu frunze proaspete, de culoare verde intens, nealterate. Tăiați tulpina cu frunze la doi centimetri distanță de rădăcină. Păstrați frunzele într-o pungă de plastic, la frigider, eliminând cât mai mult aer, maximum patru zile. Datorită conţinutului bogat în fier, magneziu şi vitamina B6, sfecla roşie este esenţială pentru combaterea anemiei. Mai mult, această rădăcinoasă stimulează hematopoieza, mai exact procesul de formare a globulelor roşii. Se recomandă o cură de o lună cu sfeclă, din care se consumă câte 150 g, o dată la două-trei zile.

Combate ischemia cardiacă

Sfecla este remarcabilă şi pe direcția combaterii ischemiei cardiace și a aterosclerozei. Vitaminele din rădăcina de sfeclă împiedică oxidarea colesterolului şi trigliceridelor pe pereţii arterelor, prevenind sau stopând procesul de îngroşare a acestora. Specialiştii recomandă o cură de patru-opt săptămâni, timp în care se consumă de trei ori pe săptămână câte 150 g din această legumă, în alternanță, ca suc şi în salată, sfeclă fiartă sau crudă. Cercetările pentru prevenirea tulburărilor cognitive, cum ar fi demența sau Alzheimer, funcționează pe principiul că sporirea fluxului sangvin poate preveni sau întârzia boala. Pentru a crește fluxul de sânge la creier, cercetătorii au administrat alimente bogate în nitrați, printre care sucul de sfeclă roșie se află la loc de cinste, pe cale orală. Rezultatele au confirmat faptul că alimentarea cu sânge a creierului a sporit, iar instalarea demenței a fost prevenită sau mult întârziată. În plus, sfecla roșie a demonstrat capacitatea de a lupta cu inflamațiile la nivelul organismului, prevenind astfel o serie de afecțiuni care au la bază acest proces.

Frunzele de sfeclă roşie împrospătează respiraţia, ajutând și la vindecarea rapidă a rănilor (sub formă de comprese)

Salată de sfeclă roşie cu piept de pui şi maioneză

760 8 3Ingrediente: 500 g piept de pui, 1 borcan cu sfeclă roşie, maioneză, sare, piper.

Mod de preparare: pieptul de pui se fierbe în apă cu sare şi se taie cubuleţe după ce s-a răcit. Sfecla roşie se scurge bine se zeamă şi se taie tot cubuleţe. Se amestecă pieptul de pui cu sfecla roşie, se adaugă maioneza, se condimentează cu sare şi piper şi se amestecă bine. Se serveşte rece.