Main menu

header

761 6 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Poate apărea la orice vârstă, afectând mai frecvent femeile, iar un factor de risc în evoluţia acestui tip de boală îl reprezintă şi prezenţa anumitor afecţiuni asociate. Chiar dacă este o afecțiune cu care nu e de glumit, alergia la frig se poate ține în frâu, folosind metode naturale.

Urticaria, primul simptom

Potrivit oamenilor de știință, cauzele apariției acestei afecțiuni nu sunt foarte clare, pe de altă parte însă, alergia la frig poate fi asociată cu unele boli precum infecţiile cu mycoplasme sau cu bacteria Borrelia, mononucleoza infecţioasă, infecţiile HIV, sifilisul, hepatitele virale cronice, afecţiunile autoimune sau chiar cu tumorile maligne. Primul simptom care ar trebui să vă îngrijoreze este urticaria, caracterizată prin bubițe roșii, pruriginoase. La început, pacientului i se înroșesc obrajii, nasul, dar și zona de sub ochi și partea din jurul buzelor, apoi apar pe întregul corp bășici mici, însoțite de mâncărime și eritem și se descuamează pielea. Dacă aceste lucruri nu sunt luate în seamă, boala se poate agrava și atunci apar atât febra, cât și starea de slăbiciune, greaţa, durerile de stomac.

Apelaţi şi la decoctul de gălbenele

Pentru că pielea uscată face parte din simptomatologia alergiei la frig, trebuie avut grijă ca aceasta să nu crape, ducând la alte probleme. În acest sens, sunt foarte bune compresele cu infuzie de hamei. Puneți într-un ibric trei-patru linguri cu conuri de hamei mărunţite, turnați apă rece până vedeți că sunt acoperite, apoi lăsați să fiarbă pe baie de abur. După un interval de 20-30 de minute, trageți vasul de pe foc şi acoperiți-l. După ce s-a răcit complet, se strecoară şi se înmoaie în decoct o compresă, care se aplică pe zona cu probleme. Se lasă să acționeze cinci-şapte minute. Tratamentul se repetă în fiecare seară, înainte de culcare. Excepționale sunt și compresele cu decoct de gălbenele. Modul de preparare al acestuia este următorul: două linguri cu gălbenele, se pun la fiert pentru trei minute într-o cană cu apă. Se împarte decoctul în două căni: una se răcește, cealaltă se păstrează caldă. Se aplică comprese alternativ: una caldă, timp de două minute, imediat cea rece, timp de un minut. Procedeul se repetă de trei-patru ori, în fiecare seară, până ce simptomele dispar.

Cartofii fac adevărate minuni cu bășicile

Un leac foarte bun împotriva bubițelor roșii care apar este uleiul de măsline. În acest sens, se introduc mâinile în apa în care a fost adăugată o lingură cu ulei de măsline, se țin câteva minute, apoi se șterg foarte bine și se ung cu o cremă cât mai grasă. De asemenea, puteți amesteca 100 ml ulei de măsline cu 10 ml vitamina A. Cu acest produs, ungeți zona afectată de trei ori pe zi. Și cartofii pot face adevărate minuni, când e vorba despre urticaria care apare ca urmare a alergiei la frig. În acest sens, se fierb doi-trei cartofi, se zdrobesc și se adaugă două lingurițe cu suc de lămâie. Se amestecă foarte bine și se aplică în strat mai gros pe zona cu probleme. Deasupra se pune o folie alimentară, apoi un fular. După 20 de minute, compresa se scoate, se șterge locul și se unge, de asemenea, cu o cremă grasă. Totodată, se poate unge pielea afectată cu ulei de brusture.

Consumați suc de ceapă amestecat cu miere și lămâie

Urzicile sunt de mare ajutor celor care suferă de alergie la frig. În acest sens, peste 200 g plantă turnați un litru de vodcă și lăsați la macerat timp de 10-12 zile într-un loc unde soarele să nu pătrundă. Consumați o lingură, de trei ori pe zi, după mesele principale. Tratamentul se face două luni. În plus, veți putea scăpa de această afecțiune folosind și ceapa. Luați o ceapă medie pe care o dați pe răzătoare, apoi o stoarceți bine, folosind un tifon. Sucul obținut se amestecă cu o linguriță cu miere și una cu suc de lămâie. Din acest preparat, administrați o lingură zilnic, seara, la două ore după masă. Tratamentul durează două săptămâni.

Beți suc de țelină

761 6 2Zmeurul le este un bun prieten celor care suferă de alergie la frig. Peste 50 g pulbere de rădăcină de zmeur se toarnă o jumătate de litru de apă călduță. Puneți la fiert pe baie de abur și lăsați la foc mic, timp de 40 de minute. Trageți apoi vasul de pe foc, acoperiți, lăsați să se răcească, apoi strecurați. Consumați două linguri, dimineața, după micul dejun și seara, înainte de culcare. Cura durează două luni. Un leac foarte bun este infuzia de coada-șoricelului. Peste o lingură cu plantă se toarnă 200 ml apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat timp de o oră. Se împarte compoziția în trei și se consumă înaintea meselor principale. Acest preparat are excelente proprietăți antialergenice și de îmbunătățire a circulației sangvine. Sucul de țelină nu trebuie trecut cu vederea. Se administrează o linguriță, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Cura durează o lună.

Ungeți zonele cu probleme cu ulei de sunătoare

Pentru a scăpa de alergia la frig care nu vă dă pace, ungeți zonele afectate cu ulei de sunătoare. De asemenea, puteți consuma un vârf de cuțit cu coajă de ou pisată, amestecată cu o linguriță cu lămâie și o jumătate de pahar cu apă minerală. Se bea dimineața, pe stomacul gol. Tratamentul durează două săptămâni. Atenție! Ouăle trebuie să fie foarte proaspete! Mâncărurile condimentate sunt cele care emană în corp cea mai mare căldură, întrucât pun sângele în circulaţie şi vă ajută să depăşiţi uşor zilele cu temperaturi foarte scăzute. Atenţie! Nu abuzaţi de acestea, în caz contrar veți putea avea probleme cu stomacul.

SFAT. Introduceți în alimentație sfecla, fie sub formă de suc, fie coaptă.

Extrem de important pentru a scăpa de alergia la frig este să stimulați creșterea imunității

Depistată prin testul cu gheaţă

Un prim pas pentru a vedea dacă sunteți alergici la frig este să optați pentru testul cu gheața. În acest scop, aveți nevoie de un cub de gheață, care trebuie ținut în mână în jur de cinci-șapte minute. În cazul în care veți simţi disconfort, mâncărime, senzaţie de arsură sau pielea din jurul cubului se înroşeşte foarte tare, înseamnă că sunteţi predispuşi la alergia la frig și trebuie urgent să luați măsuri și să mergeți la specialist. Pentru a preîntâmpina apariția afecțiunii, evitați pe cât posibil contactul cu frigul și nu înotați când apa este rece. Persoanele cu alergie la frig trebuie să evite să se scufunde complet în apă la bazin sau la piscină, deoarece poate apărea o reacţie cutanată sau chiar de şoc.