Main menu

header

762 8 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Legume cu prețuită valoare nutrițională, bamele sunt tot mai populare și în Europa, grație beneficiilor nenumărate pe care le aduc sănătății.

Calmează simptomele colonului iritabil

Bamele conţin substanţe nutritive esenţiale, flavonoide şi antioxidanţi în special, vitamina C, dar şi vitaminele A, K, E, B1, B2 şi B3. De asemenea, aceste legume cu gust deosebit sunt bogate şi în minerale şi oligoelemente: calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu şi acid folic. Pentru aceste calități, bamele sunt recomandate pentru sănătatea intestinală. Fiind uşor digerabile și pline de mucilagii, aceste legume se pot consuma atât proaspete, cât şi aburite, la temperatură cât mai mică. Grație conţinutului bogat de fibre, bamele tratează constipaţia, ulcerul gastric, calmează simptomele colonului iritabil şi îndepărtează excesul de colesterol „rău” din organism, echilibrând funcția digestivă.

Țin diabetul sub control

În urma unor studii de specialitate, s-a constatat că fibrele din bame ajută la stabilizarea glicemiei, micşorând rata la care zahărul este absorbit din tractul intestinal și astfel ținând diabetul sub control. Totodată, prin efectul antibacterian, aceste legume previn infecţiile tractului urinar. Alte serii de cercetări de specialitate au evidențiat contribuția bamelor la prevenirea cataractei, datorită conţinutului de vitamina A, precum şi de componente antioxidante cum ar fi betacaroten sau luteină. De asemenea, consumul regulat de bame este creditat cu capacitatea de a proteja sănătatea pielii, cel mai mare organ și barieră împotriva agresiunilor externe, contribuind la vindecarea mai rapidă a afecțiunilor acesteia.

Luptă cu agenţii patogeni

Consumul regulat de bame păstrează inima sănătoasă. Datorită conţinutului de potasiu, aceste legume relaxează vasele de sânge şi arterele, ceea ce reduce tensiunea arterială şi diminuează presiunea asupra sistemului cardiovascular. Totodată, magneziul din aceste legume susţine şi reglează funcţiile nervoase şi musculare importante, stând la baza unei bune rezistențe fizice. În același timp, diferiții antioxidanți prezenți în bame luptă împotriva radicalilor liberi, conţinutul ridicat de vitamina C stimulând sistemul imunitar și fiind de folos în combaterea agenţilor patogeni.

O porție de bame asigură o treime din necesarul zilnic de fibre, ceea ce recomandă aceste legume în curele de slăbire

Mâncare de bame

762 8 2Ingrediente (pentru patru porţii): 1 kg de bame, 6-8 roşii, 2 cepe tocate mărunt, 5 linguri cu ulei de măsline, sare, piper după gust, 4 linguri cu oţet.

Mod de preparare: se pune la fiert un litru de apă cu o linguriţă cu sare. Se spală bamele şi se taie codiţele. Când apa a fiert, se adaugă oţetul şi bamele. Se lasă să dea câteva clocote, până ce bamele se înmoaie puţin şi îşi schimbă culoarea, apoi se scurg. Se taie roşiile cuburi mici (sau se mixează), apoi într-o tigaie se încălzeşte uleiul şi se sotează ceapa cu puţină sare. Se pun bamele, roşiile şi eventual 1/2 linguriţă cu sare. Se pune capacul pe vas şi se fierbe mâncarea de bame la foc mic, până ce legumele s-au înmuiat, circa 20 de minute. Se servește caldă.