Main menu

header

763 8 2de Andreea Vasilescu şi Adrian Barna

Crudă sau gătită, varza murată are nenumărate beneficii pentru sănătate. Mâncată ca atare, crudă, dar și gătită, varza lacto-fermentată nu îngrașă, în schimb ce îi punem alături în farfurie sau în oală, cârnații, slăninuța, poate să atârne greu în balanță. Cu noi cu tot! Dar să vorbim despre beneficiile pentru sănătate.

Cheia - fermenții lactici

Pentru a prepara varza murată, varza este sărată și pusă la conservare, la adăpost de aer. Fermenții lactici prezenți în mod natural în legume se înmulțesc și transformă glucidele în acid lactic. Acidifierea neutralizează organismele patogene și mucegaiurile. Varza murată este ceea ce se numește „o legumă lacto-fermentată”. Este bogată în vitamine, mai ales în vitaminele B (B12), C și PP, precum și în minerale (potasiu, calciu și magneziu). Varza murată acționează favorabil asupra florei intestinale, contribuind la regenerarea ei printr-un aport de probiotice. Este benefică persoanelor cu disbioză (alterarea florei intestinale) generată și de tratamentele cu antibiotice sau alte medicamente. Este plină de fibre moi, ușor de digerat, care facilitează tranzitul intestinal. Aceasta conține fibre alimentare (care combat constipația şi detoxifică colonul), minerale (potasiu, magneziu, calciu), antiinflamatori antioxidanți (vitamina A, C, E, zinc), compuși anticancerigeni și hepatoprotectori, prin sulfora- fanul pe care îl conține, acid lactic (reglator al microflorei intestinale, întărește sistemul imunitar). A fost şi încă este folosită ca remediu universal, datorită calităţilor terapeutice antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare.

Atenuează bufeurile

Deși este puțin calorică, având doar 30 kcal/100 g (crudă), ea conferă o sațietate foarte crescută. Gustul ușor acru este îmbunătățit prin adăugarea de sare, cuișoare sau boabe de piper. Varza murată permite întărirea sistemului imunitar, crescând rezistența la viroze, echilibrarea florei intestinale, reglarea tranzitului intestinal și lupta cu oboseala. Este indicată în infecțiile respiratorii: vitamina C are efect antioxidant, susținut și de vitaminele A, E, de zinc, calciu și de potasiu. Demn de reținut: în cazul persoanelor aflate la menopauză, varza murată atenuează bufeurile, stările de nervozitate și previne apariția prolapsului uterin (coborârea uterului în vagin), a cancerului ovarian și a osteoporozei.

Există și reversul medaliei, la persoanele care suferă de hiper sau de hipotiroidie, care trebuie să o consume cu precauție. În plus, cei care au regim alimentar lipsit de sare trebuie să găsească o altă metodă de preparare, dar beneficiile nu vor mai fi aceleași