Main menu

header

764 7 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Decorativă, deosebită, supranumită „steaua Betleemului” grație aspectului său rafinat, bălușca este cunoscută pentru efectele sale terapeutice, în special asupra psihicului.

Remediu împotriva dezechilibrelor gastrice

Potrivit specialiștilor, extractul din bulbii plantei este recomandat în cazuri de căderi nervoase și înclinații suicidare. Grație unor compuși speciali, planta are acțiune de adjuvant în cazuri de șocuri emoționale, relaxând psihicul și conferind o stare de bine. De asemenea, deși are un anume grad de toxicitate, bălușca este considerată un remediu împotriva dezechilibrelor gastrice, combătând balonarea, gazele, crampele abdominale, notează healthbenefitstimes.com. Administrată la recomandarea specialistului și în dozele prescrise, planta face parte și din anumite combinații de remedii care se administrează ca tratament adjuvant în cancer.

Tratează ulcerele pielii

Bălușca este parte importantă a antidepresivului naturist Rescue, planta devenind faimoasă încă de pe vremea când a fost studiată și testată de celebrul Edward Bach, medicul englez care a reuşit să găsească zeci de remedii din flori provenite din pădurile din Ţara Galilor, ce ajută la diminuarea sau eliminarea stărilor de dezechilibru psihic. „Pentru cei aflaţi în mare necaz, în circumstanţe care aduc pentru un timp multă nefericire. Şocul veştilor grave, pierderea cuiva drag, spaima cauzată de un accident şi altele asemenea. Acelora care refuză pentru o perioadă de timp să fie consolaţi, acest remediu le aduce alinare”, spunea Bach despre efectul plantei. De asemenea, medicina tradițională a inclus, de-a lungul timpului, bălușca în lista remediilor benefice în cazuri de disfuncționalități cardiace. În plus, bălușca este utilizată extern pentru a trata ulcerele pielii și alte tipuri de răni superficiale, grație capacității de a grăbi vindecarea. Prin conținutul de substanțe prețioase - saponine, cardenolide, glicozide, convalatoxină, convalozid, mucus -, „steaua Betleemului” este, totodată, de ajutor în cazuri de edem pulmonar și retenție de fluide.

Atenție! Bălușca are în compoziție substanţe otrăvitoare, iar bulbul, ingerat în cantitate mare, poate provoca vărsături, febră, dereglarea ritmului cardiac sau chiar deces.