Main menu

header

764 7 3de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Răcoritor şi delicios, grepfrutul a cucerit de multă vreme lumea iubitorilor de stil de viață sănătos nu numai prin gustul său deosebit, exotic, ci și prin versatilitate și mai ales pentru beneficiile aduse.

Ajută la buna funcționare a vederii

Grepfrutul este o comoară de nutrienți, fiind bogat în vitamina A, betacaroten şi licopen. Totodată, are foarte puține calorii - 42 de calorii la 100 grame - și conține pectină, o fibră solubilă nedigerabilă, care, acţionând precum un laxativ, ajută la protejarea mucoasei colonului prin reducerea tim- pului de expunere a acestuia la substanţele toxice acumulate, având, totodată, şi efect anticancerigen, în special pe direcția tumorilor cavităţii bucale şi a celor pulmonare. De asemenea, potrivit studiilor de specialitate, acești compuși complecși din grepfrut au proprietăţi antioxidante şi sunt esenţiali pentru buna funcţionare a vederii.

Menține ritmul cardiac

Grepfrutul constituie o sursă excelentă de vitamina C, furnizând aproximativ 52% din doza zilnică recomandată. Vitamina C este un puternic antioxidant natural şi ajută organismul să dezvolte rezistență împotriva agresiunii radicalilor liberi. Mai mult, este necesar pentru menţinerea sănătăţii ţesutului conjunctiv, în același timp facilitând absorbţia fierului din intestin. Din grepfrut nu lipsește un mineral foarte important pentru sănătatea sistemului cardiovascular: potasiul. Prin consumul acestui fruct se menţin ritmul cardiac şi tensiunea arterială în limite normale. De asemenea, studii riguroase au confirmat prezența în grepfrutul roșu a celui mai puternic antioxidant, licopenul, responsabil, printre altele, cu protecția pielii în fața nocivelor raze ultraviolete. Sucul de grepfrut generează o reacţie alcalină după digestie, cu efect profund în tratamentul acidităţii sistemului digestiv. De asemenea, sucul de grepfrut este indicat în ateroscleroză, prin pectina care s-a dovedit a fi eficientă în reducerea acumulării depozitelor arteriale, precum și prin vitamina C, care ajută la întărirea şi menţinerea elasticităţii arterelor. Chiar și răceala sau efectele stresului pot fi combătute cu o cură de suc de grepfrut, întrucât compușii care se găsesc în acesta oferă sistemului imunitar impulsul necesar pentru a preveni instalarea bolii. Nu în ultimul rând, sucul de grepfrut ajută la reglarea nivelului de colesterol. Este recomandat ca sucul să fie preparat inclusiv cu pielița și puful de pe pulpa fructului, întrucât acestea conțin mare parte din substanțele benefice amintite.

Sâmburii favorizează cicatrizarea rănilor

Sâmburii de grepfrut sunt adevăraţi „campioni” ai rezistenței la mucegai, bacterii, viruşi şi paraziţi, având un mecanism de protecţie foarte puternic. Studiile au demonstrat că extractul din sâmburi de grepfrut este un puternic antiseptic, are efect antiviral şi antifungic, proprietăţi anticancerigene, favorizează vindecarea rănilor şi cicatrizarea acestora, scade colesterolul și ajută la prevenirea recurenței unor infecţii. Se administrează la început zece picături de două ori pe zi, între mese, diluate în apă sau în suc, iar după trei zile se creşte doza la 15 picături, de două ori pe zi, timp de o săptămână. Apoi se utilizează o doză de 15 picături de trei ori pe zi, timp de încă maximum trei săptămâni.

Un pahar cu suc de grepfrut înainte de culcare ajută la atenuarea insomniei