Main menu

header

768 7 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Folosită pe scară largă ca plantă decorativă, întrucât florile sale nu se ofilesc, păstrându-şi forma şi culoarea aurie mult timp după ce au fost tăiate, imortela posedă și uimitoare virtuți terapeutice.

Efect benefic în cazuri de flebite şi hematoame

Recunoscută pentru proprietăţile sale de detoxificare a organismului, antiinflamatorii și cicatrizante, apa florală de imortele este recomandată pentru tratarea multor afecțiuni ale pielii. În același timp, prin efectul de activare a circulației la nivelul epidermei şi de contractare a pereţilor vaselor de sânge, planta diminuează roşeaţa şi cearcănele de pe chip. Se poate folosi sub formă de comprese, aplicate pe zonele cu probleme. Calitățile apei de imortele se extind și asupra sistemului limfatic, pe care îl drenează, combătând astfel, printre altele, acumularea de celulită. Iar pe direcția afecțiunilor circulatorii, imortela se remarcă prin efectul benefic în cazuri de flebite, hematoame sau varice.

Reactivează centrii energetici ai organismului

Imortela a demonstrat, de-a lungul timpului, proprietăți de calmare a sistemului nervos și efecte pozitive în cazuri de traume psihoemoţionale. Vaporizarea apei florale de imortele pe plexul solar şi masarea au urmări semnificative în tratarea naturistă a dezechilibrelor nervoase, a urmărilor şocurilor, remarcându-se și prin reactivarea centrilor energetici ai organismului. Se poate pulveriza apă florală de imortele și în ambient, pentru o atmosferă calmă, vindecătoare. De asemenea, apa florală de imortele poate face parte cu succes din formule de creme bio cu care pot fi tratate alergiile sau extremităţile reci, generate de problemele circulatorii.

Uleiul esențial atenuează cicatricele

Uleiul esențial de imortelă este considerat unul dintre cele mai eficiente produse pentru tratarea dermatozelor sau psoriazisului, precum și pentru atenuarea cicatri- celor care rămân după trecerea acneei. În cosmetică, acest ulei este redutabil în lupta cu ridurile și liniile fine, fiind folosit pe scară largă pentru hidratare, eliminarea urmărilor expunerii prelungite la soare, calmarea și regenerarea tenului. Specialiștii recomandă masajul simplu cu ulei esențial de imortele pe locurile afectate.

PONT. Apa de imortelă se poate încorpora în loţiuni pentru stimularea circulaţiei, singură sau combinată cu alte ape florale.