Main menu

header

769 8 3de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Rădăcină terapeutică de excepție, pirul aduce o mulțime de beneficii sănătății omului și e utilizat de secole pentru tămăduirea unui mare număr de afecțiuni.

Tratează infecţiile urinare

Chiar dacă este dăunător pentru culturile agricole, pirul este bogat în substanţe nutritive şi conţine una dintre cele mai prolifice combinaţii de vitamine, minerale principale şi secundare din întregul spectru de plante vindecătoare. Cu un gust aromat şi dulce, pirul este un aliment puternic, care ar trebui să facă parte din alimentaţia sănătoasă a fiecăruia. Grație unor certe proprietăți antibacteriene, certificate de studii îndelungate, pirul acţionează diuretic şi tratează infecţiile urinare, atenuând stările gripale în fazele lor acute. În general, planta se administrează sub formă de suc, fiind suficient un aport de 60 ml suc de pir de două ori pe zi, pe stomacul gol, apoi 15-20 de minute fără alte alimente, pentru ca digestia să aibă loc înainte de a consuma alt fel de mâncare.

Optimizează circulaţia sangvină

Pirul este renumit pentru capacitatea de a curăța în profunzime stomacul, ficatul, pancreasul şi sistemele circulatorii. Elimină bacteriile din limfă, iar prin fierul pe care îl conține contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. În același timp, fiind foarte asemănător structurii moleculare chimice a globulelor roşii, pirul crește capacitatea sangvină de a transporta oxigen către toate celulele corpului. Demn de menționat este faptul că pirul poate fi consumat de aproape oricine, întrucât, fiind crescută din seminţe de grâu şi extrasă înainte ca acestea să se formeze, planta nu conţine gluten.

Poate distruge celulele canceroase

Pirul aduce organismului un spectru echilibrat şi complet de vitamine B, recunoscute pentru distrugerea celulelor canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase. Se poate administra un decoct din patru linguri cu plantă uscată şi mărunţită mai gros, care se fierbe pe foc mic, timp de 30 de minute, în 500 ml apă. La final se completează apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau prin vată medicinală, umectată cu puţină apă înainte, astfel încât soluţia extractivă să nu se piardă din cauza îmbibării filtrului. Prin această procedură se obţine un preparat mai concentrat. Doza terapeutică este de o ceaşcă (50 ml), de două ori pe zi. Nu este necesară îndulcirea.

Diminuează dezechilibrele glicemice

Pirul este bogat în vitaminele A, C, E şi K, cu avantajele ce decurg din consumul acestei plante pe toate palierele funcționării optime a organelor. Printre beneficiile majore ale consumului de pir se numără vindecarea mai rapidă a leziunilor, anihilarea efectelor toxinelor, sporirea rezistenței organismului la infecții și radiații, atenuarea dezechilibrelor glicemice. Pentru a beneficia de aceste proprietăți, pirul se poate administra sub formă de ceai, preparat din o lingură cu rizom mărunţit de plantă, ce se opăreşte cu 250 ml apă clocotită. Se lasă un minut, se strecoară și se beau până la trei căni cu ceai zilnic. Dat fiind faptul că pirul conţine toţi aminoacizii necesari organismului, acesta este considerat de nutriţionişti mâncare de sine stătătoare, alimentul complet.

Prin sărurile minerale pe care le conține, pirul este de un real folos în remineralizarea oaselor și implicit împotriva osteoporozei sau rahitismului