Main menu

header

771 9 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Plantă vindecătoare de top în Ayurveda, brahmi este folosită ca tonic neurologic şi potențiator cognitiv, ca și împotriva unor afecțiuni dintre cele mai răspândite.

Susţine îmbunătăţirea memoriei

Brahmi acţionează ca un adaptogen, ajutând organismul să se adapteze la situaţiile stresante. Potrivit literaturii de specialitate, s-a observat că planta dezvoltă cogniţia prin reducerea anxietăţii și susţine îmbunătăţirea memoriei. Din aceste considerente, brahmi este studiată în continuare pentru proprietăţile sale neuroprotectoare şi capacitatea de a creşte fluxul sangvin cerebral. În același timp, grație unui tezaur de antioxidanți, planta protejează organismul de efectele radicalilor liberi, prevenind astfel afecțiunile cardiovasculare, diabetul și unele tipuri de cancer. Potrivit rezultatelor unor cercetări derulate pe animale de laborator, administrarea de extract de brahmi poate reduce daunele la nivelul creierului care provoacă demența, notează healthline.com.

Doctorie pentru ulcer

Prin tradiție, preparatele din brahmi au fost utilizate pentru tratamentul epilepsiei şi astmului, planta fiind un excelent antiinflamator, cu efecte comparabile cu ale unor medicamente folosite pe scară largă, după cum au demonstrat anumite studii de laborator. De asemenea, suplimentele pe bază de brahmi sunt recomandate pentru atenuarea unor dezechilibre digestive, a ulcerului, precum și împotriva anemiei. În același timp, brahmi este studiată intens din perspectiva combaterii cancerului. Mai multe studii de laborator au demonstrat că o serie de compuși prezenți în această plantă de excepție au capacitatea de a inhiba dezvoltarea celulelor tumorale în cancere de sân și de colon.

Luptă cu simptomele ADHD

Potrivit literaturii de specialitate, brahmi poate fi administrată împotriva simptomelor ADHD, afecțiune caracterizată prin hiperactivitate, impulsivitate și lipsa atenției. Un studiu derulat pe 31 de copii cărora li s-au administrat 225 mg de brahmi zilnic timp de șase luni a pus în evidență o reducere semnificativă a stării de neliniște și o sporire a capacității subiecților de a-și păstra controlul. O altă cercetare, la care au participat 125 de copii care au luat un amestec de plante din care a făcut parte și brahmi, a relevat o îmbunătățire a capacității de concentrare și de menținere a atenției.

Menține tensiunea arterială în parametri optimi

Administrarea de preparate pe bază de brahmi, suplimente în principal, este creditată cu efecte ca susținerea funcției hepatice și protecție împotriva hipoglicemiei neonatale. De asemenea, planta are capacitatea de a menține tensiunea arterială în parametri optimi, prin dilatarea vaselor de sânge pe care o generează și implicit îmbunătățirea fluxului sangvin. Potrivit experților, doza zilnică recomandată de brahmi, indiferent că planta este sub formă de capsule sau pulbere, este de 300-700 mg. Totodată, pentru a evita eventuale neplăceri, brahmi se poate lua în timpul mesei și la recomandarea specialistului, mai ales dacă este administrată în paralel cu anumite medicamente.

Brahmi este considerată o plantă cu impact pozitiv în cazul dependenţei de opioide