Main menu

header

773 6 1de Sorin Dumitrescu şi Carmen Bădulescu

Atunci când sistemul nostru imunitar este în pericol, organismul ne trimite numeroase semnale. Obseala, infecţiile repetate, inflamaţiile, reacţiile alergice sunt doar câteva dintre acestea. Sistemul imunitar este acela care ne ajută să facem faţă infecţiilor venite din exterior, provocate de virusuri, bacterii sau de orice altceva. Imunitatea este afectată de o calitate proastă a somnului, de o dietă săracă în nutrienţi, de stresul cronic şi de consumul prea mare de antibiotice. Pe lângă alimentele bogate în vitaminele B complex, C, antioxidanţi şi acizi graşi Omega 3, o serie de plante medicinale pot fi de ajutor în susţinerea sistemului imunitar.

Oregano reduce acţiunea norovirusului murin

Oregano este o plantă cunoscută pentru calitățile sale medicinale impresionante. Compușii ei din plante - carvacrolul - oferă proprietăți antivirale. Într-un studiu științific, atât uleiul de oregano, cât și carvacrolul reduc activitatea norovirusului murin (MNV) în decurs de 15 minute de la expunere. MNV este extrem de contagios și reprezintă cauza principală a gripei stomacale la om. Uleiul de oregano și carvacrolul s-au dovedit, de asemenea, că sunt compuși antivirali de succes împotriva virusului herpesului simplex tip-1 (HSV-1), rotavirusului și virusului sinctial respirator (RSV), care provoacă infecții respiratorii.

Salvia inhibă activitatea HIV

773 6 2Salvia este o plantă aromatică folosită de mult timp în medicina tradițională pentru tratarea infecțiilor virale. Proprietățile antivirale ale salviei sunt atribuite în cea mai mare parte compușilor numiți safficinolida și salvie, care se găsesc în frunzele și tulpina plantei. Cercetările științifice indică faptul că această plantă poate lupta cu virusul imunodeficienței umane de tip 1 (HIV-1), care poate duce la SIDA. Într-un studiu științific, extractul de salvie a inhibat în mod semnificativ activitatea HIV, împiedicând virusul să intre în celulele-țintă.

Busuiocul are efecte puternice împotriva hepatitei B

Multe tipuri de busuioc pot lupta cu anumite infecții virale. De exemplu, un studiu științific a descoperit că extractul de busuioc dulce are efecte puternice împotriva virusurilor herpesului, hepatitei B și enterovirusului. Busuiocul s-a dovedit a crește imunitatea, ceea ce ajută la combaterea infecțiilor virale. Într-un studiu de patru săptămâni efectuat la 24 de adulți sănătoși, prin suplimentarea cu 300 mg extract de busuioc au crescut semnificativ nivelurile de celule T ajutătoare și ale celulelor ucigașe naturale, ambele celule imune ajutând la protejarea și apărarea corpului de infecțiile virale.

Feniculul vă scapă de herpes

Feniculul este o plantă aromatică, ce poate lupta împotriva anumitor virusuri. Un studiu științific arată că extractul de fenicul prezintă efecte antivirale puternice împotriva virusurilor herpesului. Mai mult decât atât, transanetolul, componenta principală a uleiului esențial de fenicul, a demonstrat efecte antivirale puternice împotriva virusurilor de herpes. Conform cercetărilor efectuate pe animale, feniculul poate, de asemenea, să stimuleze sistemul imunitar și să scadă inflamația, care, de asemenea, poate ajuta la combaterea infecțiilor virale.

Usturoiul elimină negii afectaţi de HPV

Usturoiul este un remediu natural popular pentru o gamă largă de afecțiuni, inclusiv infecții virale. Într-un studiu efectuat pe 23 de adulți care aveau papilomavirus uman (HPV), aplicarea extractului de usturoi pe zonele afectate de două ori pe zi a eliminat negii afectați de HPV, după una-două săptămâni. Alte studii mai vechi arată că usturoiul poate avea activitate antivirală împotriva virusului gripei A şi B, virusurilor HIV, HSV-1, pneumoniei virale și rinovirusului. Totodată, prin alte studii efectuate pe animale se indică faptul că usturoiul îmbunătățește răspunsul sistemului imunitar prin stimularea celulelor imune protectoare, care se pot proteja împotriva infecțiilor virale.

Echinacea, armă contra stafilococului auriu

773 6 3Ca şi usturoiul, echinacea este folosită de sute de ani pentru virtuţile sale. Adăugată în regimul zilnic, întăreşte sistemul imunitar şi combate o serie de infecţii. În trecut, echinacea era folosită în tratarea rănilor deschise, difteriei, otrăvirilor, leziunilor sifilitice şi a altor afecţiuni de natură bacteriană. În prezent, planta este cunoscută mai ales pentru efectele sale antigripale, însă şi ca armă împotriva unuia dintre cei mai virulenţi agenţi infecţioşi, Staphylococcus aureus, o bacterie ce se poate complica generând extrem de periculosul MRSA.

Menta este antiinflamatoare

Menta este cunoscută ca având calități antivirale puternice, ea adăugându-se în mod obișnuit în ceaiuri, extracte și tincturi menite să trateze în mod natural infecțiile virale. Frunzele și uleiurile ei esențiale conțin componente active - mentol și acid rosmarinic -, care au activitate antivirală și antiinflamatoare. Într-un studiu efectuat, extractul de frunze de mentă a prezentat o activitate antivirală puternică împotriva virusului respirator sincytial (RSV).

Rozmarinul tratează gripa

773 6 4Rozmarinul este frecvent utilizat la gătit, dar are, de asemenea, aplicații terapeutice datorită numeroșilor compuși ai plantelor, inclusiv acidul oleanolic. Acesta prezintă activitate antivirală împotriva virusurilor herpesului, HIV-ului, gripei și hepatitei, în studiile efectuate la animale.

Ghimbirul, folositor în gripa aviară

Ghimbirul s-a dovedit a avea o activitate antivirală impresionantă datorită concentrației sale mari de compuși vegetali puternici. Cercetările științifice demonstrează că extractul de ghimbir are efecte antivirale împotriva gripei aviare, virusului RSV şi calicivirusului felin (FCV). În plus, s-a descoperit că anumiți compuși specifici din ghimbir, cum ar fi gingeroli și zingerona, inhibă replicarea virală și împiedică virusurile să intre în celulele-gazdă.

Ginsengul răspunde la o infecție a creierului numită meningoencefalită

Folosit mult timp în medicina tradițională chineză, s-a dovedit a fi deosebit de eficient în lupta cu virusurile. În studiile efectuate, extractul de ginseng roșu coreean a prezentat efecte semnificative împotriva RSV-ului, virusurilor herpesului și hepatitei A. În plus, compușii din ginseng numite ginsenozide au efecte antivirale împotriva hepatitei B, norovirusului și alte virusuri asociate cu mai multe boli grave - inclusiv o infecție a creierului numită meningoencefalită.

Eficacitatea lor a fost un instrument folosit de oameni de foarte multă vreme, dovadă că natura oferă suficientă protecție dacă știm cum să apelăm la ea

Socul negru, „medicament“ în caz de răceală sau sinuzită

773 6 5Extractul de soc negru este unul dintre cele mai puternice arme împotriva gripei. Persoanele care se confruntă cu gripa sezonieră ar trebui să ia în considerare în mod serios adăugarea de extract de soc în lista lor de remedii naturale împotriva gripei. Un studiu a arătat că are capacitatea de a reduce durata simptomelor gripei la trei-patru zile. Jurnalul de Cercetare Medicală Internațională concluzionează că extractul de soc este un tratament dovedit, referindu-se la un studiu diferit. Timp de mulți ani, socul negru a fost utilizat pentru a trata gripa, răceala și sinuzita. Are proprietăți antivirale puternice împotriva gripei și herpesului. Un alt studiu a examinat eficacitatea și siguranța admi- nistrării de sirop oral de soc negru pentru tratarea infecțiilor cu gripa A şi B. Studiul a inclus 60 de pacienți care sufereau de simptome de gripă. Ei au primit 15 ml sirop de soc sau placebo, de cinci ori pe zi, timp de cinci zile. Rezultatele au arătat că pacienții care au folosit sirop de soc au prezentat îmbunătățiri în termen de patru zile sau mai devreme comparativ cu cei cu placebo.