Main menu

header

779 6 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Medicina chineză tradițională are un supranume relevant pentru jiaogulan: „planta nemuririi”. Considerată o adevărată farmacie verde, jiaogulan este creditată cu capacitatea de a asigura o viață lungă și o sănătate de fier, precum și de a acționa eficient împotriva unui mare număr de afecțiuni.

Înlătură oboseala

Potrivit terapeuților chinezi, jiaogulan are, probabil, cel mai larg spectru de acțiune dintre toate plantele medicinale. Locuitorii din ținuturile muntoase ale Chinei folosesc planta de secole pentru calitățile sale de tonic, pentru capacitatea de a întări și de a întineri organismul, precum și pentru prețioasa proprietate de a înlătura oboseala și de a induce un somn odihnitor, arată majesticherbs.com. Planta se poate achiziționa sub formă de suplimente, pulbere și capsule, din magazinele cu profil naturist, cea mai frecventă utilizare fiind sub formă de ceai, care se prepară dintr-o linguriță cu plantă uscată la o ceșcuţă cu apă clocotită, infuzată zece minute. Se pot bea până la patru reprize pe zi.

Crește rezistența în fața factorilor de stres de toate tipurile

Puțin cunoscută până în anii 1970, această plantă medicinală cu calități de excepție a intrat în atenția cercetătorilor grație efectelor asupra populației care o consumă prin tradiție - incidență redusă a cancerului, a demenței, longevitate extinsă. La scurt timp, o echipă de cercetători de la Academia de Științe Medicale a Chinei a realizat o serie de teste în urma cărora au fost puse în lumină beneficiile consumului de jiaogulan. În paralel, testarea plantei a avut loc și în Japonia, iar în deceniile care au urmat, nenumărate echipe de specialiști au evidențiat noi calități ale consumului acestei plante. Astfel, s-a descoperit conținutul semnificativ de saponine al jiaogulan, cel mai ridicat dintre toate plantele cunoscute. De asemenea, s-a constatat aportul de antioxidanți, calitățile de adaptogen, precum și abilitatea plantei de a regla producerea de oxid nitric la nivelul organismului. Ca urmare, jiaogulan poate crește semnificativ rezistența în fața factorilor de stres de toate tipurile - fizic, emoțional, chimic, biologic.

Reduce riscul de accident vascular cerebral

Pe direcția combaterii afecțiunilor cardiovasculare, jiaogulan acționează pe două căi. În primul rând, efectele antioxidante ale plantei se manifestă prin reducerea nivelului de colesterol și al trigliceridelor, după cum au relevat două studii clinice paralele. În al doilea rând, compușii plantei pot regla presiunea sangvină și relaxează vasele de sânge. În aceste condiții, jiaogulan îmbunătățește circulația și furnizarea de oxigen și nutrienți către organe cărora le optimizează funcționarea. În același timp, fluidizarea fluxului sangvin reduce riscul de coagulare a sângelui, jiaogulan acționând astfel și pe direcția prevenirii atacului vascular cerebral. În plus, unele dintre efectele notabile ale consumului de jiaogulan sunt reducerea dimensiunii zonei afectate după un infarct, protecția în fața spasmelor coronariene, a aritmiei și a tahicardiei ventriculare, întrucât administrarea de preparate pe bază de plantă îmbunătățește funcția de pompare a inimii.

Diminuează toxicitatea chimioterapiei

Cercetări de anvergură au evidențiat capacitatea jiaogulan de a preveni apariția cancerului, prin sporirea capacității de apărare a organismului, prin eliminarea radicalilor liberi, precum și prin acțiunea directă anticancer a saponinelor, flavonoidelor și polizaharidelor pe care le conține planta. Jiaogulan a demonstrat și proprietatea de a inhiba procesele de la nivelul celulelor cancerelor de ficat, prostată, plămâni, colorectal, esofagian, uterin, de stomac și de piele. De asemenea, administrarea plantei este un prețios aliat pe parcursul sesiunilor de chimioterapie, întrucât jiaogulan furnizează o protecție avansată în fața efectelor secundare ale acestor tratamente agresive, diminuându-le toxicitatea și, în același timp, sporindu-le eficiența.

Îmbunătăţeşte memoria

Studiată intens din perspectiva efectelor antiîmbătrânire, jiaogulan a demonstrat capacitatea de a întineri toate organele și sistemele majore de funcționare a organismului, prin acțiunea antioxidanților pe care îi conține. Mai multe studii clinice pe subiecți umani au pus în evidență proprietatea jaogulan de a reduce semnificativ oboseala, lipsa echilibrului și a energiei, in- somnia și reacția la frig, toate acestea fiind manifestări frecvente ale înaintării în vârstă. Totodată, administrarea zilnică de jiaogulan s-a dovedit benefică pentru îmbunătățirea memoriei, a capacității de concentrare și a atenției, precum și de învățare, planta stimulând toate abilitățile cognitive și, totodată, funcționarea sistemului nervos central. În paralel, jiaogulan, prin acțiunea asupra excesului de oxid nitric, micșorează riscul de Alzheimer, Parkinson, scleroză multiplă, boala Huntington.

Sporește masa musculară

Jiaogulan este o plantă recunoscută pentru capacitatea de a crește semnificativ longevitatea, prin acțiunea de sporire a rezistenței organismului în condiții de sănătate optimă. Aceste efecte benefice au fost testate de un grup de cercetători de la Colegiul Medical Guiyang pe un grup de 300 de sportivi de performanță, inclusiv de la echipa națională de patinaj, cărora li s-au administrat suplimente pe bază de plantă. Rezultatele furnizate de jiaogulan au fost creșterea capacității de efort, a vigorii musculare, a tonusului fizic general, a capacității de atenție, precum și o sporire a vitezei de reacție. De asemenea, s-a înregistrat o mai mare stabilitate nervoasă în condiții de stres competițional la cel mai înalt nivel. În același timp, planta a acționat pe direcția stimulării hormonului de creștere, ceea ce s-a tradus prin reducerea grăsimii și un plus de masă musculară.

Stabilizează greutatea corporală

În condițiile în care obezitatea este o epidemie care se dovedește de necontrolat și a devenit o amenințare la adresa sănătății publice în toată lumea, studierea efectelor jiaogulan din această perspectivă a evidențiat faptul că planta poate contribui la stabilizarea greutății corporale, apoi la micșorarea acesteia. În cadrul unei cercetări derulate pe un număr de 40 de voluntari, s-a demonstrat că administrarea de extract de jiaogulan a generat scăderea indexului de masă corporală și de acumulare de grăsime la nivelul ficatului fără ca subiecții să facă alte modificări ale stilului de viață. În același timp, 56 de persoane care au luat jaogulan timp de 12 săptămâni au înregistrat echilibrarea rezistenței la insulină, planta dovedindu-se o soluție promițătoare de tratare cu mijloace naturiste a predispoziției la diabet.

Studii clinice de amploare au evidențiat capacitatea jiaogulan de a îmbunătăți funcționarea rinichilor, prevenind fibroza renală și hiperuricemia

Preîntâmpină atacurile de panică

Ca adaptogen, jiaogulan are proprietatea de a combate cu maximă eficiență anxietatea, una dintre afecțiunile omniprezente în lumea contemporană. În cadrul unor teste extinse și riguroase, planta a demonstrat că poate readuce la niveluri normale dopamina și serotonina, fiind astfel de ajutor împotriva stărilor de tensiune nervoasă și a atacurilor de panică. Testele derulate pe voluntari umani au pus în evidență faptul că administrarea de jiaogulan poate reduce nivelul anxietății cu 20 de procente, planta fiind studiată pe direcția elaborării unor tratamente antidepresive care să aibă efecte secundare minime și să nu genereze dependență. Demn de menționat, în contextul general al tabloului virtuților terapeutice ale plantei, este faptul că jiaogulan este considerată o opțiune naturistă complet lipsită de toxicitate.