Main menu

header

783 7 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Plantă cățărătoare din Brazilia, guarana este apreciată pentru fructele sale, foarte aspectuoase, din semințele cărora se face o pulbere cu puteri tămăduitoare, utilizată de secole în scop terapeutic.

Luptă cu epuizarea mentală

Fructele guarana conțin o cantitate impresionantă de substanțe cu proprietăți de stimulare a organismului, cum este cafeina, precum și antioxidanți prețioși pentru sănătatea umană, cum sunt taninii sau saponinele. Proprietățile acestor fructe le-au plasat imediat în industria băuturilor răcoritoare și energizante, iar știința a confirmat o serie de virtuți terapeutice pe care le dețin. În primul rând, faptul că fructul guarana este încărcat de antioxidanți, cu un profil similar celui al ceaiului verde, recomandă consumul pentru neutralizarea potențialului dăunător al radicalilor liberi. De asemenea, conținutul de cafeină - de cinci ori mai mare decât al boabelor de cafea - face din aceste fructe aliați ai producerii de energie de organism, consumul de guarana îmbunătățind concentrarea și atenția, în timp ce combate epuizarea mentală și susține învățarea, notează healthline.com.

Ajută la pierderea kilogramelor în plus

Guarana este un fruct studiat intens din perspectiva capacității de a susține scăderea în greutate, întrucât poate accelera metabolismul. De asemenea, potrivit unor cercetări de laborator, consumul acestor fructe generează suprimarea genelor care contribuie la îngroșarea țesutului adipos și le susține pe cele care încetinesc acest proces. În același timp, fructele guarana au confirmat, în cadrul studiilor, efectele pentru care sunt folosite prin tradiție: tratarea dezechilibrelor la nivelul stomacului, prevenirea diareei cronice și a constipației, precum și reglarea peristaltismului intestinal. În plus, potrivit literaturii de specialitate, consumul de guarana susține fluxul sangvin și previne coagularea sângelui. O altă modalitate prin care acest fruct acționează benefic asupra sistemului cardiovascular este capacitatea de a micșora nivelul colesterolului „rău” cu până la 27%. Prin tradiție, fructele guarana au fost utilizate de populațiile amazoniene pentru proprietatea de a atenua durerile, prin acțiunea cafeinei asupra receptorilor durerii. În aceste condiții, guarana poate reprezenta un adjuvant de efect al medicației de acest tip.

Graţie conţinutului de antioxidanţi, guarana face parte din numeroase formule cosmetice antiîmbătrânire - creme, loţiuni, săpunuri, şampoane

Scade daunele la nivelul ADN

Consumul regulat de guarana furnizează organismului substanțe cu certe proprietăți anticancer. Potrivit rezultatelor unor studii pe animale de laborator, acest fruct poate scădea numărul celulelor canceroase cu până la 58% și generează o creștere de cinci ori mai mare a morții subite a acestor celule, așa-numita apoptoză. În plus, prin compușii care combat stresul oxidativ, consumul de guarana micșorează riscul de instalare a degenerării maculare, care afectează grav vederea multor persoane odată cu înaintarea în vârstă. Rezultatele mai multor cercetări au pus în evidență capacitatea guarana de a proteja celulele oculare și de a reduce daunele la nivelul ADN și moartea celulară. Guarana poate fi consumată în stare naturală, în băuturi energizante, sub formă de ceai, de pulbere și de suplimente.