Main menu

header

de Anda Postolache

Arnica este planta medicianală reprezentativă pentru flora din ţara noastră, se spune într-un studiu realizat de cercetătorii în farmacologia plantelor. Arnica, pe numele ei ştiinţific Arnica montana, este folosită cu mult succes în stările posttraumatice, de şoc psihic, la îmbunătăţirea stării generale a organismului atunci când este instalată o stare generală  caracterizată  prin sintagma: „N-am chef de viaţă”. Dar utilizările medicale ale plantei sunt mult mai vaste, una dintre cele mai importante fiind cicatrizarea rănilor.

Întăreşte imunitatea
Planta creşte în regiunile montane şi, în funcţie de locul unde se află, poate înflori din iunie până târziu în luna august. Se folosesc florile, mar rar planta întreagă şi rădăcina. Florile arnicăi conţin ulei volatil, colină, alcooli triterpenici, substanţe colorante de natură carotinoidică. În cazul persoanelor cu imunitatea scăzută, care se îmbolnăvesc destul de uşor, care fac repede bronşită la primele variaţii de temperatură, cistite sau infecţii renale este foarte utilă o cură de tinctură de arnică. Arnica are nişte principii imuno-stimulente asemănătoare cu ale echinacei, fiind considerată mai puternică decât aceasta din urmă. În curele de stimulare a imunităţii, se administrează între 30 şi 50 de picături de tinctură, de trei ori pe zi, dizolvate în jumătate de pahar cu apă. O cură durează 20 de zile, urmată de zece zile pauză. De regulă se fac succesiv trei cure.

Vine de hac migrenelor
În cazuri de semipareze, paralizie şi accident vascular, arnica are o acţiune miraculoasă de cele mai multe ori, restabilind funcţiile sistemului nervos. Cura este de lungă durată: o linguriţă de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. În traumatism craniocerebral, cu dureri posttraumatice, infuziile din flori de arnică sunt leacuri sigure, deşi neexplicate încă de oamenii de ştiinţă. Leziunile trunchiului cerebral cauzate de unele şocuri fizice sau psihice dau de cele mai multe ori mari dureri de cap. Arnica este remediul acestor cumplite migrene. Tratamentul ce trebuie urmat este: jumătate de linguriţă cu tinctură de patru ori pe zi, în apă, timp de o lună. După o pauză de câteva zile se poate relua, cura trebuind să fie de lungă durată.

Scade febra
Gripa, guturaiul şi virozele pulmonare pot fi tratate cu tinctură de arnică: se iau de patru ori pe zi câte 50 de picături de tinctură de arnică diluată într-o jumătate de cană cu ceai de mentă, lăsat să se răcească. Febra va scădea, iar accesele de tuse vor dispărea, în timp ce se va constata că respiraţia va fi mult îmbunătăţită, iar stările de congestie şi inflamaţie, reduse.