Main menu

header

784 8 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Majoritatea dintre noi consumăm de regulă cartofi albi sau roșii. Dar tot mai multe persoane află despre beneficiile cartofilor mov pentru sănătate. Consumul regulat al acestei legume poate proteja de diverse afecțiuni și îmbogățește dieta.

Este o sursă de proteine, fibre, dar și de carbohidrați

Originari din America de Sud, cartofii mov încep să prindă teren și în România, întrucât reprezintă una dintre cele mai sănătoase alternative alimentare, fiind bogați în nutrienți: vitamina C, fier, calciu sau potasiu. De asemenea, cartoful mov este o sursă de proteine, fibre, dar și de carbohidrați, astfel că oferă aportul energetic necesar în fiecare zi. Multe persoane care țin dietă evită cartofii albi sau roșii, mai ales prăjiți, pentru că pot duce la îngrășare. Cartofii mov, în schimb, consumați în cantități potrivite, gătiți la abur sau la cuptor, pot susține scăderea în greutate, grație aportului scăzut de grăsimi.

Studiu pe porci: stopează apariţia cancerului de colon!

Culoarea mov a acestui tip de cartof este dată de cantitatea mare de antocianine, o clasă de antioxidanți puternici, care protejează organismul uman de tumori. Din acest motiv, este indicat să includem această legumă în dietă, mai ales în curele de dexintoxicare periodice. Potrivit rezultatelor unor cercetări de dată recentă, consumul de cartof mov reduce cu șase procente celulele canceroase din corp și previne apariția bolilor intestinale, notează „Daily Mail”. În timpul studiului, oamenii de știință au analizat efectele pe care cartofii mov le produc la nivelul organismului porcilor, al căror sistem digestiv este foarte asemănător cu cel al oamenilor. Astfel, această legumă a împiedicat celulele canceroase să se răspândească la nivelul colonului, prevenind astfel dezvoltarea acestei boli, care pune în pericol tot mai multe vieți.

Reglează tensiunea arterială

Aportul de antioxidanți puternici din componența cartofilor mov ajută la susținerea sistemului imunitar și protejarea celulelor de boli, având efect benefic și asupra inimii. Această legumă contribuie la reglarea tensiunii arteriale. Aceleași substanțe benefice sunt de folos în încetinirea proceselor de îmbătrânire a organismului, cartofii mov având o acțiune antioxidantă de cinci până a zece ori mai pronunțată decât a celor albi sau roșii.

Pentru că are coaja foarte bogată în antioxidanți, cartoful mov se fierbe întreg

Pui Purple Majesty

784 8 2Ingrediente: 2 bucăţi de piept de pui, 15 cartofii mov mici, sare, piper, cimbru uscat, 2 roşii, usturoi, vin alb, pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare: cartofii se spală şi se pun la fiert în coajă. Între timp, se pregăteşte puiul - se pun bucăţile de carne într-un amestec de ulei, usturoi zdrobit, vin, sare, piper şi cimbru uscat. Se marinează 15 minute, întorcându-se pe toate părţile. Se scoate apoi puiul din marinată şi se frige pe grătarul încins. Se face o salată din roşiile scobite de miez, amestecate cu usturoi tocat, sare, piper, ulei şi pătrunjel tăiat fin. Când sunt gata cartofii, se curăţă de coajă şi se amestecă cu puţin ulei, sare, piper şi pătrunjel. Se serveşte pieptul cu salată de roşii deasupra şi garnitură de cartofi.