Main menu

header

790 7 4de Călin Popa şi Ştefania Băcanu

Până în prezent au fost dezvoltate 12 tipuri de medicamente anticancer bazate pe proprietățile organismelor marine. Iar descoperirile continuă. Un studiu de dată recentă a pus în evidență capacitatea algelor din Kiel Fjord, Marea Baltică, de a pune la dispoziția luptei cu melanomul malign a unor compuși foarte promițători.

Inhibă patogenul Staphylococcus aureus

Un grup de cercetători de la Unitatea de Cercetare Marină a Centrului GEOMAR Helmholtz, din Kiel, Germania, a descoperit că anumite molecule prezente într-o specie de alge din Kiel Fjord, Marea Baltică, pot reprezenta un remediu pentru melanomul malign, afecțiune cu potențial fatal foarte ridicat, mai ales atunci când este descoperită în stadii mai avansate. „Unul dintre cele mai mari obstacole în acest proces este izolarea moleculelor utilizând procedeele clasice. Această abordare are deseori drept rezultat eșecul, dar am rezolvat problema cu ajutorul automatizării și al computerizării”, detaliază expertul Deniz Tasdemir. În noile condiții, după un an de cercetare, specialiștii au descoperit că specia de alge Fucus vesiculosus poate inhiba patogenul Staphylococcus aureus, care generează un mare număr de infecții.

Protecția sănătății prin intermediul hranei

Potrivit experților germani, compușii și moleculele care protejează algele de agresiunile mediului înconjurător pot furniza soluții de apărare și pentru sănătatea omului. Echipa de experți a reușit să izoleze substanțe care s-au dovedit eficiente în eliminarea celulelor melanomului, printr-o acțiune citotoxică foarte eficientă. În același timp, alga a vădit alte 120 de substanțe cu potenţial de exploatare împotriva unui spectru larg de afecțiuni umane. „În condițiile în care aceste alge sunt comestibile, se pot lua în considerare nu doar ca sursă de a realiza tratamente împotriva cancerelor și a altor afecțiuni, ci și pentru a elabora suplimente destinate protecției sănătății prin intermediul hranei”, punctează Tasdemir.

La începutul anului 2020 s-a anunțat izolarea unor substanțe din alga brună care vor putea fi utilizate împotriva leucemiei și cancerului de prostată