Main menu

header

de Claudia Stan

Schinduful (Trigonella foenum-graecum) sau fânul grecesc este o plantă ierboasă ce creşte spontan în zonele mediteraneene, dar este întâlnită şi în zonele de câmpie ale ţării noastre, fiind intens folosită în medicina naturistă, datorită proprietăţilor sale curative. Planta se utilizează în întregime în tratamente, deoarece frunzele, florile şi tulpina prezintă aceeaşi compoziţie chimică.

Tratează anemia
Planta tratează cu succes toate formele de anemie. Se recomandă consumarea pulberei în fiecare anotimp, atunci când se sesizează anumite ameţeli, deoarece afecţiunea este mai uşor de tratat în fază incipientă. Se iau trei linguriţe cu schinduf uscat şi se pun într-o râşniţă de cafea. Din pulberea rezultată se ia câte o linguriţă înainte de fiecare masă de câte trei ori pe zi. Este recomandat ca tratamentul să fie urmat cel puţin două săptămâni.

Infuzia (o linguriţă şi jumătate cu plantă uscată se adaugă în 200 ml de apă clocotită), consumată de trei ori pe zi, este benefică bolnavilor de diabet, stabilizând glicemia. Tratamentul cu schinduf poate fi urmat timp de 12 luni şi sub supravehere medicală, deoarece, alături de o alimentaţie specifică, poate aduce un diabetic în faza în care acesta nu mai necesită injectarea insulinei.
Totodată, schinduful previne declanşarea diabetului, fiind un hipoglicemiant puternic.