Main menu

header

794 7 1de Călin Popa şi Alexandru Filcu

Una dintre cele mai benefice legume pentru starea de sănătate, rubarba merită mai multă atenție din partea consumatorilor, întrucât este plină de substanțe nutritive și de minerale prețioase.

Reînnoiește celulele ficatului

Tulpinile de rubarbă sunt bogate în compuși benefici şi substanţe nutritive. Planta conţine vitaminele A, B, C, fibre dietetice şi proteine. De asemenea, această legumă aduce organismului minerale precum potasiul, calciul, manganul, cuprul, fosforul şi magneziul. În aceste condiții, consumul de rubarbă este recomandat vegetarienilor, persoanelor care suferă de anemie, precum și pentru echilibrarea sistemului digestiv. Prin compușii pe care îi conține, această legumă generează un peristaltism intestinal optim, fiind de folos împotriva constipației. Ca orice aliment plin de nutrienți, rubarba detoxifică, susține sistemul imunitar, combate bolile cardiovasculare. În același timp, consumul de rubarbă aduce organismului importanta vitamină K, binecunoscută pentru proprietatea de a preveni leziunile neuronale și implicit instalarea unor afecțiuni grave la acest nivel, cum este Alzheimer. În plus, medicina tradițională chineză utilizează rubarba de sute de ani pentru tratarea hepatitei B, întrucât planta ajută la curăţarea ficatului şi la reînnoirea celulelor acestui organ.

Scade nivelul colesterolului

Potrivit unor studii de dată recentă, rubarba poate fi de ajutor împotriva uneia dintre cele mai periculoase afecțiuni ale lumii moderne, diabetul. Introdusă în meniu în mod regulat, această legumă îmbunătățește transportul de glucoză în celulele organismului. În același timp, con- sumul de rubarbă este creditat de secole cu proprietatea de a scădea nivelul de colesterol din sânge și de a contribui la menținerea unei greutăți optime pe termen lung și în mod sănătos. Cercetările moderne au pus în evidență faptul că rubarba are doar 21 de calorii la fiecare porție de 100 de grame.

Susține acuitatea vederii

Prin mineralele din compoziție, rubarba susține dezvoltarea oaselor și, după o anumită vârstă, previne instalarea osteoporozei și a altor tulburări pe acest segment. De asemenea, grație prezenței antioxidanților, planta este un aliat împotriva apariției tumorilor canceroase, și, totodată, un agent de eliminare a efectelor radicalilor liberi care afectează organismul, generând afecțiuni grave. Nu în ultimul rând, prin intermediul betacarotenului pe care îl conține, rubarba și-a demonstrat utilitatea în susținerea acuității vederii.

Alături de tulpini, rădăcinile rubarbei conţin cantităţi mari de compuşi și sunt studiate din perspectiva reducerii nivelului de zahăr din sânge

Suc de rubarbă

794 7 2Ingrediente: 3 tulpini de rubarbă, 1 lămâie, 1 portocală, 2 litri de apă, 100 g zahăr.

Mod de preparare: tulpinile de rubarbă se spală bine, apoi se pun pe foc toate ingredientele, cam 20 de minute. După ce au fiert, se strecoară, iar sucul se pune în sticle și se consumă rece.