Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Viţa-de-vie este folosită în medicina naturistă, cu rezultate uimitoare. Vinul obţinut din dulcile boabe de struguri, băut cu măsură, are efecte benefice recunoscute de medicii din întreaga lume. Însă, în afara acestei licori ritualice, din viţa-de-vie se prepară numeroase remedii, prevenind şi vindecând şi cele mai temute boli, cum ar fi cancerul de sân.

Luaţi-vă adio de la migrene!
Durerile de cap şi chiar epuizantele migrene pot fi anihilate rapid şi simplu cu comprese cu frunze de viţă-de-vie proaspete. Se rup frunzele din vie, se spală şi se zdrobesc, apoi se aplică timp de un sfert de oră pe frunte. Mai mult, arsurile solare, dar şi cele accidentale se vindecă şi se cicatrizează mai uşor dacă oblojiţi rănile cu frunze zdrobite de viţă-de-vie.

Ceaiul, contra tulburărilor menopauzei
Ceaiul de frunze de viţă-de-vie roşie constituie un remediu vechi şi renumit contra tulburărilor menopauzei şi pentru reducerea hemoragiilor uterine. Se utilizează ca decoct, din 50 g de frunze, la un litru de apă. Se beau trei căni pe zi înainte de fiecare masă.
Infuziile din frunze de viţă combat eficient insomnia. Puneţi patru-cinci frunze tinere de viţă-de-vie într-un ibric, lăsaţi să fiarbă, după care turnaţi licoarea într-un vas mai mare. Faceţi inhalaţii timp de cinci minute.

Seva combate afecţiunile oculare
Seva de viţă-de-vie vindecă unele leziuni ale pielii, dar şi afecţiuni oculare, în special conjunctivite şi blefarite (mătreaţa din jurul genelor). Cu seva proaspăt recoltată se ung pleoapele sau se pun comprese pe ochii închişi pentru 10-15 minute.
Drojdia provenită din vin combate durerile artritice şi reumatice prin împachetări calde.

Ajută la eliminarea calculilor renali
Pentru a avea un ficat „de fier’’ şi o bilă „harnică” se iau trei-patru linguriţe cu sevă cu o jumătate de oră înainte de masă, apoi se stă culcat pe partea dreaptă timp de zece  minute. Tratamentul se face cinci zile la rând.
Scăpaţi de calculii renali cu opt-zece linguriţe luate dimineaţa, pe stomacul gol, în puţină apă. Cura durează o săptămână.

Cură pentru o sănătate de fier
Pentru a avea o sănătate de fier este indicată o cură de cel puţin 20 de zile pe an cu frunze de viţă-de-vie, sub diferite forme. Pentru început, ceaiul este cel mai potrivit. Se prepară din 200 g de frunze, fierte cinci minute în doi litri de apă. Gustul nu este unul foarte plăcut, de aceea este recomandat să îl beţi… repede şi călduţ dimineaţa, după micul dejun, niciodată pe stomacul gol!
Atenţie! În timpul curei cu viţă-de-vie nu aveţi voie să faceţi sport, să beţi alcool, să fumaţi excesiv, să staţi la soare, să urmaţi tratamente cu androsteroizi sau să consumaţi alimente foarte reci sau foarte fierbinţi!

Seminţele pisate distrug paraziţii intestinali
Seminţele proaspăt pisate de struguri combat paraziţii intestinali dacă se consumă dimineaţa câte o linguriţă. Presărate pe alimente înlătură mirosurile tari, acţionând ca un agent antibiotic.

Previne apariţia nodulilor

Frunza de viţă-de-vie conţine, pe lângă săruri şi vitamine, unele substanţe cu structură complexă, ce au efect benefic asupra ţesutului mamar. Substanţele regăsite în frunza de viţă-de-vie determină o echilibrare a reacţiei celulelor mamare la hormonii sexuali feminini. Practic, viţa-de-vie previne apariţia nodulilor la sâni.