Main menu

header

795 8 3de Călin Popa şi Ştefania Băcanu

Plantă foarte apreciată în medicina tradițională chineză, coptis este utilizată de secole împotriva unui mare număr de afecțiuni, figurând între primii 50 de „vindecători fundamentali” ai lumii plantelor.

Vindecă dizenteria bacteriană

Prezent în suplimente, extracte, tincturi și sub formă de frunze și rădăcină uscată, coptis conține o serie de compuși prețioși pentru organism, cum este berberina, alcaloid cu proprietăți antiinflamatori și antibacteriene. În aceste condiții, planta a fost folosită din cele mai vechi timpuri împotriva unor afecțiuni gastrointestinale frecvente, cum sunt dizenteria bacteriană sau gastroenterita acută. Potrivit rezultatelor unor cercetări de laborator, ale căror rezultate au fost publicate în revista „Food and Chemical Toxicology”, planta administrată sub formă de extract a dat rezultate în echilibrarea mișcărilor intestinale, cu efect direct asupra combaterii constipației, demonstrând și capacitatea de a proteja mucoasa intestinală. Preparatele pe bază de coptis se administrează la recomandarea și în dozele prescrise de specialist.

Acţionează împotriva tuberculozei

Aria de acțiune a coptis include și anumite afecțiuni respiratorii, cum este tuberculoza, precum și otita supurată, boală caracterizată prin supuraţia otică trenantă, însoţită de hipoacuzie, cu o durată de mai mulţi ani sau cu caracter repetitiv. Bolnavii au o senzaţie foarte neplăcută, din cauza secreţiilor inodore. În plus, coptis a demonstrat efect împotriva aritmiilor și a hipertensiunii. Un articol din revista „Frontiers in Pharmacology” a publicat rezultatele unor studii care au evidențiat faptul că planta normalizează lipidele din sânge, echilibrând nivelul colesterolului și trigliceridelor, prevenind astfel acumularea de placă la nivelul arterelor și implicit ateroscleroza. Potrivit rezultatelor unui număr de 43 de studii pe animale de laborator, berberina din coptis reduce impactul unui eventual atac de cord, limitând daunele asupra vaselor și țesuturilor din jur. În plus, planta este cercetată intens din perspectiva capacității de a preveni anumite tipuri de cancer și unele afecțiuni hepatice.

PONT. Coptis reduce nivelul de zahăr din sânge, plasând planta pe lista potențialelor tratamente împotriva diabetului.