Main menu

header

796 8 5de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Dafinul este folosit frecvent în bucătărie, ca plantă aromatică. Dar există, de asemenea, diverse beneficii pentru sănătate ale foilor de dafin, de la efecte asupra stării de spirit până la calmarea unor tipuri de dureri.

Reglează circulația sangvină şi are mulţi antioxidanţi

Unul dintre efectele mai puțin cunoscute ale foilor de dafin este cel calmant asupra sistemului nervos. Inhalarea fumului rezultat din arderea a două frunze uscate de plantă conferă relaxare fizică și psihică. În același timp, foile de dafin sunt recunoscute de secole pentru proprietatea de a reduce inflamațiile. Prin intermediul conținutului de eugenol, frunzele de dafin atenuează suferințele generate de inflamații la nivelul întregului corp, inclusiv pe segmentul articulațiilor. Prin antioxidanții pe care îi conține, dafinul întărește sistemul imunitar, introducerea acestei plante în dieta zilnică având efecte certe de echilibrare a funcțiilor organismului. În același timp, potrivit rezultatelor unor studii derulate în SUA, consumul zilnic a trei grame de foi de dafin poate ameliora simptomele diabetului de tip II. Pe lista de beneficii ale foilor de dafin se află și abilitatea acestora de a desfunda căile respiratorii. Una dintre metodele cele mai eficiente în astfel de cazuri este inhalarea fumului rezultat prin încălzirea uleiului de dafin. Acesta se obține din o linguriță cu frunze de dafin uscate, peste care se toarnă 200 g ulei de migdale dulci. Se sigilează vasul și se lasă timp de 40 de zile, apoi se poate folosi. Uleiul din frunze de dafin este ideal pentru reglarea circulației sangvine.

Imbatabil în suferinţele cervicale!

Tot uleiul, folosit sub formă de masaj, combate durerile de cap și de spate, precum și suferințele cervicale. Totodată, aplicarea de comprese cu ulei de dafin pe piept previne infecțiile asociate răcelilor. Extern, uleiul de dafin este un produs excelent pentru îngrijirea pielii, prin faptul că este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, precum și prin proprietățile antiinflamatoare și antimicrobiene, care mențin pielea curată și întârzie îmbătrânirea, prin eliminarea efectelor nocive ale radicalilor liberi.

Tocană de legume cu foi de dafin

Ingrediente: 1 vânătă, 1 dovlecel, 1 gogoşar roşu, 1 ardei gras, 2 cepe, 3 roşii, 4 căţei de usturoi, 4 cartofi, frunze de ţelină, 5 foi de dafin, 5 linguri cu ulei, sare şi piper după gust.

Mod de preparare: spălați bine toate legumele şi curăţați de coajă ceapa, dovlecelul, vânăta şi roşiile. Cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cubuleţe se pun la fiert în apă cu puţină sare. Se încinge un wok cu cinci linguri cu ulei, se toacă ceapa, ardeiul şi gogoşarul şi se pun la călit timp de cinci minute, amestecând. Dovlecelul se taie felii de-a lungul, apoi cubuleţe şi se adaugă peste ceapa şi ardeiul călite. La fel se procedează cu vânăta, iar roşiile decojite se taie mărunt şi se pun în tigaie. Se călește totul timp de opt minute, se toarnă o cană cu apă şi se lasă să fiarbă. Se pun apoi frunzele de dafin, sare şi piper după gust. Spre final se adaugă usturoiul tocat şi frunzele de ţelină și se mai lasă pe foc timp de cinci minute. Cartofii fierţi se strecoară și se pun peste legume. După alte două minute se stinge focul. Tocana se servește caldă sau rece.