Main menu

header

798 8 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Porumbul dulce este o varietate foarte apreciată a cerealei originare din America Centrală, în special datorită gustului foarte plăcut şi a texturii fragede. În plus, acest aliment are şi o serie de beneficii pentru sănătate, întrucât furnizează organismului substanţe nutritive indisponibile acestuia.

Conţine antioxidantul zeaxantină, care dă culoarea galbenă

Nutrienţii din porumbul dulce sunt asimilaţi într-o măsură optimă de organism, fără să fie însoţiţi de o cantitate mare de amidon, care se acumulează atunci când cereala avansează spre maturitatea fiziologică, iar învelişul boabelor devine tare. Astfel, o cană cu boabe de porumb dulce furnizează o cantitate de 132 de calorii, carbo- hidraţi şi fibre alimentare. Ca urmare, consumul acestui aliment are ca efecte o detoxificare a organismului și o echilibrare a sistemului digestiv. Totodată, porumbul dulce conţine antioxidantul zeaxantină, pigmentul care dă cerealei culoarea galbenă. Consumul acestui antioxidant are un efect protector împotriva bolilor oftalmologice survenite odată cu înaintarea în vârstă, aşa cum este degenerarea maculară.

Scade cu 10% posibilitatea de a suferi un infarct

Porumbul dulce oferă proteine, grăsimi sănătoase nesaturate, grăsimi esenţiale Omega 3 şi Omega 6. În același timp, această cereală este o excelentă sursă de tiamină, acid folic, vitaminele C, E, K, B6 şi riboflavină. Iar minerale ca magneziul, fosforul, potasiul, manganul, fierul, zincul, cuprul sau seleniul fac din aceast aliment un tezaur de nutrienți, cu acțiune asupra unui mare număr de procese metabolice. În aceste condiții, specialiștii recomandă porumbul dulce pentru reducerea nivelului homocisteinei din organism, un aminoacid care afectează sănătatea vaselor de sânge, fiind astfel prevenite atacul de cord, atacul vascular cerebral sau boala vasculară periferică. Studiile au demonstrat faptul că aportul zilnic suficient de porumb dulce reduce riscul declanşării infarctului miocardic cu până la 10%.

Produce fluctuaţii mai mici ale nivelurilor glucozei şi insulinei

Betacriptoxantina, o substanţă furnizată de porumbul dulce şi similară antioxidantului betacaroten, este transformată de organism în vitamina A, atunci când provine din alimente. Un studiu derulat de oamenii de ştiinţă chinezi a demonstrat că există o relaţie invers proporţională între consumul de betacriptoxantină şi dezvoltarea cancerului pulmonar. Mai precis, cu cât sunt consumate mai multe alimente - surse de criptoxantină, cu atât descreşte riscul apariţiei temutei boli. În același timp, nivelurile crescute de tiamină (vitamina B1) din porumbul dulce ajută la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive şi la menţinerea sănătăţii celulelor cerebrale, scăzând astfel riscul apariției afecțiunilor neurodegenerative. Tot în dreptul porumbului dulce se poate menționa capacitatea de a produce fluctuaţii mai mici ale nivelurilor glucozei şi insulinei, reducându-se astfel riscul apariţiei diabetului de tip II.

Leac pentru inflamaţiile organismului

Porumbul dulce este una dintre cele mai importante surse de fibre alimentare (100 de grame asigură 5% din doza zilnică recomandată), aşadar, alimentul contribuie la îmbunătăţirea digestiei, combate ulcerul, gastrita şi elimină complet resturile alimentare de la nivelul colonului. În paralel, prin numărul relativ mic de calorii furnizate, această cereală este recomandată pentru controlul greutăţii, comparativ cu altele, cum sunt porumbul matur, grâul, orezul etc., întrucât acestea au mai multe calorii provenite din carbohidraţi simpli. Totodată, unul dintre compușii de excepție din porumbul dulce este acidul ferulic. Acest antioxidant flavonoid fenolic s-a dovedit util, în cadrul a numeroase demersuri ştiinţifice, în prevenirea mai multor tipuri de cancer, a îmbătrânirii premature şi a creşterii inflamaţiilor în organismul uman.

Are proprietatea de a preveni defectele de naștere ale fătului

Nutrienţii şi substanţele naturale conţinute de porumbul dulce fac ca cereala să fie recomandată în tratarea litiazei renale, întrucât are efect diuretic pronunțat, fiind propusă și în cazuri de ateroscleroză, dată fiind capacitatea sa de a preveni acumularea de placă în artere. Totodată, consumul de porumb dulce este creditat cu proprietatea de a ameliora afecțiunile respiratorii și de a acționa benefic asupra cistitei, artritei sau intoxicațiilor alimentare. Potrivit specialiștilor, porumbul dulce este un aliment cu impact major asupra proceselor de vindecare după anumite afecțiuni, în special grație prezenței în acest aliment a antioxidanților. De altfel, aceste substanțe stimulează sistemul imunitar și anulează efectele radicalilor liberi. Pe de altă parte, porumbul dulce este recomandat viitoarelor mămici, întrucât, pri aportul de acid folic, are proprietatea de a preveni defectele de naștere ale fătului și de a furniza organismului gravidei compuși prețioși, care să contribuie la o evoluție optimă a sarcinii.

Luptă cu succes cu oboseala

Porumbul dulce este o sursă de acid pantotenic (vitamina B5), componentă a coenzimei A, care participă la producerea de energie din surse ca lipide, glucide şi proteine. În acest fel, potrivit literaturii de specialitate, porumbul dulce este recomandat persoanelor care suferă de o stare de oboseală accentuată sau care au o convalescență prea lungă. De asemenea, această cereală, prin aportul de vitamina B12, ajută la prevenirea anemiei, iar prin intermediul fierului susține producerea de noi celule roșii în sânge. În același timp, delicioasa cereală asigură, prin niacina pe care o furnizează, un nivel crescut de colesterol „bun”. Totodată, nutriționiștii recomandă consumul de porumb dulce persoanelor care doresc să câștige în greutate în mod sănătos. Prin aportul de grăsimi sănătoase, vitamine și fibre, cereala poate asigura câteva kilograme în plus fără să afecteze metabolismul și fără să fie introduse în organism substanțe nocive.

Cantităţile importante de flavonoizi precum betacarotenul, luteina, xantina sau criptoxantina din porumbul dulce au un impact pozitiv asupra sănătăţii ţesutului cutanat şi a funcţiei vizuale

Omletă spaniolă cu porumb dulce

798 8 2Ingrediente: 5 ouă, 2 cartofi medii, 1/2 ceapă, 1 dovlecel mic, ulei de măsline, sare de mare, piper negru proaspăt râşnit, 1 porumb dulce, fiert sau copt la abur. Pentru topping: caşcaval ras, brânză sfărâmată, smântână, ceapă verde, tăiată fin, roşii tăiate felii.

Mod de preparare: porumbul dulce se coace la abur, pentru a se păstra vitaminele și mineralele. Se curăță cartofii şi se feliază cât mai subţire (pot fi dați şi prin răzătoare), apoi se toacă ceapa şi dovlecelul, se scot boabele de porumb dulce de pe ştiulete şi se amestecă toate legumele, asezonându-le cu sare şi piper. Într-o tigaie înaltă se prăjeşte combinația de legume timp de 15-20 de minute, amestecând din când în când. Se sparg ouăle şi se bat cu un tel, se amestecă cu legumele gătite şi se toarnă compoziţia de omletă într-o tigaie în care a fost încins în prealabil puţin ulei de măsline. Omleta spaniolă se prăjeşte cu grijă, pe ambele părţi, la temperatură medie. Se serveşte caldă sau rece, cu brânză rasă, ceapă verde sau cu o salată de roşii proaspete.