Main menu

header

800 6 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Şuta

Frigul, umezeala sau nopțile nedormite sunt câteva dintre lucrurile care au efecte nedorite asupra ochilor roșii. Dacă vă confruntați cu o asemenea problemă, natura vă vine imediat în ajutor.

Cauzele afecțiunii

În situația în care ochii vi s-au înroșit, oamenii de știință afirmă că cel mai important lucru este să cunoașteți cauza. În caz contrar, e posibil să nu folosiți tratamentul de care aveți nevoie. Un prim motiv pentru care ochii se pot înroși este apariția infecțiilor oculare. Neluate în seamă, acestea pot duce la conjunctivită, boală care e posibil să se răspândească la ambii ochi. Infecțiile oculare sunt cauzate de agenți externi, precum polenul sau chiar praful din aer. Rețineți că este extrem de important să vă mențineți mâinile curate. Șansele să vă infectați ochii sunt mult mai mari atunci când le aveți murdare. Pe de altă parte, lentinele de contact pot provoca leziuni oculare grave. Dacă nu vreți să aveți ochii roșii, fiți atenți cum le folosiți. Pe de altă parte, persoanele cu ochii uscați spun deseori că aceștia devin roșii. În această situație, trebuie să vă adresați urgent medicului oftalmolog. Nu vă mirați dacă veți avea ochii roșii după ce ați stat o perioadă lungă în fața calculatorului. În plus, este posibil să vă pierdeți și claritatea vederii.

Simptomele variază în funcție de natura bolii

Specialiștii spun că simptomele ochiului roșu variază în funcție de natura bolii. Dacă vă confruntați cu ochi roșii ca urmare a unei infecții virale, aveți mâncărimi, senzație de arsură, lacrimație abundentă, prezența unei scurgeri ușoare la nivelul ochiului, dar și sensibilitate la lumină. În cazul infecțiilor bacteriene, care de regulă se manifestă la ambii ochi, pe lângă roșeață, aceștia se vor inflama și veți avea și o scurgere de culoare galben sau verde. Pe de altă parte, veți simți prezența unor particule de praf la nivelul ochilor. Ochiul roșu cauzat de reacții alergice are ca simptomatologie mâncărime intensă, lacrimație abundentă, rinoree, dar și mâncărime la nivelul nasului.

Utilizați comprese cu ceai de hamamelis

Dacă vă numărați printre cei care se plâng de ochi roșii și ușor iritați fie din cauza lipsei de somn, fie de la fumul de țigară, aplicați miez cald de mere coapte pe pleoapele închise. Lăsați să acționeze până se răcește și clătiți cu apă rece. Una dintre cele mai bune plante pentru tratamentul ochilor roșii este hamamelisul. Nu trebuie decât să preparați o infuzie din frunze de hamamelis, în care să înmuiați ulterior un tifon steril sau o dischetă demachiantă. Așezați pe ochiul cu probleme şi păstrați câteva minute.

Feliile de morcov reduc inflamația

Eficient pentru a scăpa de ochii roșii este și morcovul. Fierbeți un morcov în apă, tăiați două felii și acoperiți ochii cu acestea timp de zece minute. Repetați tratamentul de trei ori pe zi. Atenție! Întotdeauna trebuie să folosiți felii noi de morcovi. Un leac excelent pentru ochii roșii este și infuzia de măceșe. Lăsaţi la infuzat timp de zece minute două linguriţe cu măceșe la 300 ml apă clocotită. Consumați trei căni pe zi, până la vindecare. Decoctul de afin este un remediu vechi, dar cu mare eficiență. Faceți un decoct dintr-o linguriţă cu fructe la 300 ml apă. Consumați trei căni pe zi până când problema dispare. De asemenea, puteți prepara o infuzie dintr-o linguriţă cu frunze de afin la 300 ml apă clocotită. Lăsaţi la infuzat câteva minute și consumați două-trei căni pe zi.

Albăstrelele fac minuni

800 6 2Este de mult știut faptul că albăstrelele fac minuni pentru ochi. Lăsaţi la infuzat timp de 20 de minute două linguriţe cu flori la 300 ml apă clocotită. Lăsaţi să se răcească şi aplicaţi comprese de câteva ori pe zi. Tratamentul se face pe termen lung. Contra conjunctivitei sunt indicate și băile cu infuzie obținută dintr-o linguriță cu amestec în părți egale de frunze de pătlagină, flori de sulfină şi flori de albăstriţă, la 300 ml apă. Înainte de a face spălături, infuzia se strecoară. Dacă suferiți de lăcrimare provocată de o iritaţie a ochilor, este bun ceaiul obţinut din amestec de muşeţel, valeriană, cerenţel, creţişoară şi flori de liliac, în părți egale. Puneți o linguriță cu amestec în două căni cu apă rece. Lăsați la infuzat peste noapte și dimineața dați într-un clocot. Lăsați la răcit și aplicați sub formă de comprese peste ochiul iritat. Procedura se repetă de câteva ori, timp de o jumătate de oră.

Apelaţi la incredibilul ulei de neem!

800 6 3Excelent pentru tratarea ochilor roșii este și uleiul de neem. Într-un vas steril, se diluează o picătură de ulei esențial de neem cu două linguri cu apă purificată. Se amestecă bine. Înmuiați două dischete demachiante în această soluție și așezați pe ochii închiși. Se lasă să acționeze timp de 10-15 minute. Remediul se folosește de două ori pe zi, până ce veți simți o ameliorare. Puteți utiliza și felii de cartof roșu pentru aplicarea unei cataplasme la nivelul ochilor. De asemenea, sunt excelente cataplasmele cu iaurt. Nu în ultimul rând, fierbeți câteva semințe uscate de coriandru în 200 ml apă. Folositi amestecul rezultat pentru a curăța zilnic ochii. Într-o cană cu suc de amla adăugați două lingurițe cu miere de albine. Beți acest amestec de două ori pe zi.

Mâncați alimente bogate în grăsimi sănătoase

Dacă aveți ochi uscați sau roșii, oamenii de știință recomandă să faceți și schimbări în dietă, punând accent pe alimente bogate în grăsimi sănătoase. Optați pentru semințe de in și de susan, ulei de măsline și alte uleiuri vegetale, nuci și avocado. Grăsimile din compoziția acestor alimente hrănesc ochii din interior. În plus, vă vor ajuta să vă mențineți și o greutate normală. Nu trebuie să lipsească din meniul zilnic nici fructele și legumele proaspete. Evitați pe cât posibil mâncărurile cu mult zahăr, cele cu amidon și preparatele grase. Reduceți consumul mâncărurilor foarte condimentate și a cafeinei. Efectuați zilnic exerciții de relaxare a ochilor.

Evitaţi produsele cosmetice toxice

Nu uitați că produsele cu care vă machiați zilnic conțin ingrediente care nu sunt deloc plăcute ochilor. Mai mult, specialiștii spun că fardurile aplicate pe gene și pleoape se absorb în organism prin ochi, provocând iritații și la suprafață. Când aveți ochii roșii, nu folosiți tuș, rimel sau fard de pleoape. Pentru a îndepărta machiajul din zona ochilor, nu utilizați produse chimice. Este de ajuns să înmuiați o dischetă demachiantă în ulei de măsline sau de migdale.