Main menu

header

801 7 4de Călin Popa şi Florica Pintea

Fructe foarte apreciate pentru gustul lor deosebit și versatilitatea gastronomică, renumitele curmale japoneze sunt, în același timp, comori de nutrienți prețioși, care susțin sănătatea organismului.

Reduc riscul formării pietrelor la rinichi

Una dintre cele mai importante proprietăți ale curmalelor japoneze este prezența betacarotenului, un antioxidant foarte puternic, care dă culoarea oranj a fruc- tului. Dat fiind faptul că în acest tip de curmale se găsește mai mult betacaroten decât în ardei gras, roșii sau dovleac, nutriționiștii recomandă consumul acestui fruct pentru eliminarea radicalilor liberi și încetinirea îmbătrânirii. În același timp, consumul de curmale japoneze aduce organismului magneziu, mineral care reduce riscul formării pietrelor la rinichi și ajută la eliminarea sodiului în exces, notează healthline.com.

Ameliorează semnificativ aritmiile

Persoanele care suferă de boli cardiace pot beneficia de substanțele cu efecte excepţionale prezente în curmalele japoneze. Astfel, potasiul susține sănătatea sistemului cardiovascular, consumul a două-trei fructe în fiecare zi ameliorând semnificativ aritmiile, întărind vasele sangvine, ajutând în cazuri de varice și sângerarea gingiilor. Pentru cei care suferă de hipertensiune arterială, se recomandă frunzele de curmal japonez, care se spală, se usucă și se fac pulbere, administrată câte 1/4 de linguriță, de două ori pe zi, după masă, timp de șapte zile. Totodată, potrivit rezultatelor unui studiu recent, derulat în Scoția, curmalele japoneze sunt de folos împotriva aterosclerozei, întrucât conțin substanțe cu efect antiinflamator.

Îmbunătăţesc peristaltismul intestinal

Curmalele japoneze sunt deopotrivă o gustare delicioasă și o sursă excelentă de fibre. Acestea susțin sănătatea și activitatea gastrointestinală, curăță colonul, întrețin peristaltismul intestinal și flora microbiană. Potrivit rezultatelor unor cercetări internaționale, curmalele japoneze pot preveni instalarea cancerului de colon, în special în rândul femeilor, întrucât betacarotenul din fruct inhibă proliferarea celulelor tumorale. Totodată, sucul de curmale japoneze ajută la tratarea diareei cronice. Se taie șase fructe coapte și se țin sub capac, în trei pahare cu apă clocotită, timp de 20 de minute. Se strecoară lichidul și se consumă câte 500 ml la fiecare patru ore.

Întrețin acuitatea vederii până la vârste foarte înaintate

Consumul de curmale japoneze stimulează sistemul imunitar și implicit capacitatea organismului de a lupta cu bolile. În același timp, aceste fructe mențin senzația de sațietate, susțin activitatea ficatului și furnizează vitaminele necesare întreținerii acuității vederii până la vârsta înaintate. O altă proprietate a acestor fructe este capacitatea de a anihila patogeni periculoși, cum este stafilococul auriu. În plus, prin aportul de fier, sucul acestui fruct este recomandat pacienților care suferă de anemie, administrat de două ori pe zi, câte 100 ml, înainte de masă. Totodată, amestecul dintre sucul unui fruct copt și trei linguri cu apă caldă, sub formă de gargară, combate tusea.

Antioxidantul fisetină, prezent în curmalele japoneze, previne disfuncțiile neuronale

Piure pentru bebeluşi

801 7 5Ingrediente: 1 lingură cu lapte matern sau formulă, 2 curmale japoneze, coapte bine.

Mod de preparare: se spală fructele foarte bine, se curăţă de coajă, se îndepărtează seminţele și se mixează cu laptele, până devin un piure. În cazul în care este prea gros, se mai adaugă lapte. Se poate combina cu alte fructe sau cu brânză proaspătă.